Panoramaterras

Het MuseumsQuartier in Wenen heeft er een nieuwe attractie bij. Het MQ-terras op het dak van het Leopold Museum, toegankelijk via een buitenlift, biedt een spectaculaire panoramablik op de Oostenrijkse hoofdstad.

Het mooiste cultuurterras van Wenen: zo wordt het nieuwe terras op het dak van het Leopold Museum al genoemd. En het mooie is: het is voor iedereen gratis toegankelijk. Glazen panoramaliften aan de buitenkant van het museum voeren bezoekers omhoog. Je kijkt er uit over de Weense binnenstad en (bij mooi weer) de Weense huisbergen Raxalpe, Schneeberg en Hohe Wand. Op het dakterras komen loungeplekken en een kiosk waar je desgewenst iets te eten en drinken kunt kopen.

Lichtringen

Het Leopold Museum is een van meerdere musea en culturele instellingen rondom een binnenplaats aan de rand van het centrum: het MuseumsQuartier. Het hoofdgebouw uit 1725 herbergde ooit de stallen voor het keizerlijke hof. Nu staan er in het midden moderne panden als het Leopoldmuseum (met de grootste Egon Schiele-collectie ter wereld), het Mumok en de Kunsthalle Wien (museum en expositieruimte voor moderne en hedendaagse kunst).

Naast het MQ-terras is op het dak van het Leopold ook de MQ Libelle geland: een 600 m2 grote evenementenruimte met glazen vleugels die net boven de rand van het kubusvormige museum uitsteken, zodat het geheel lijkt te zweven. Het is een ontwerp van de Oostenrijkse architect Laurids Ortner, aangevuld met kunstwerken van Eva Schlegel (de Libelle-façade) en Brigitte Kowanz (drie ringen van elk 8.40 meter die verlicht kunnen worden). Leuk detail: op het MQ-terras staan dezelfde outdoor loungebanken als op de binnenplaats van het MuseumsQuartier. De Weense bevolking, die elk jaar mag stemmen over de kleur van dit ‘hofmeubilair’, koos dit keer voor Libelle-groen.

Het MQ-terras en de MQ Libelle worden op 21 april officieel geopend. Het terras is daarna dagelijks van 10-22 uur geopend, met uitzondering van de winterpauze (1 november-31 maart). Het weekend na de opening, van 24-26 april, staan er meerdere evenementen gepland. Zo zal onder meer de licht- en klankinstallatie Am Anfang war der Schatten van kunstenaar Alex Kasses op de façade en het dak van het Leopoldmuseum worden geprojecteerd. Het Leopold Museum biedt op 25 en 26 april speciale rondleidingen aan door de exposities, die allemaal op het dakterras eindigen (aanmelden gewenst). ”

i leopold.org

Oostenrijk Magazine editie 2/2020 is te koop in onze webshop.