Hoe een Weense manufactuur al honderd jaar de juiste snaar raakt voor instrumenten als viool, cello, bas en gitaar.

Thomastik Infeld is een Weense producent van 1300 verschillende soorten snaren voor vrijwel alle strijk- en snaarinstrumenten behalve harp en piano: van viool, cello en gitaar tot banjo, cavaquinho of ehru. Ze worden naar ruim tachtig landen geëxporteerd en gebruikt door musici als jazzgitarist George Benson, het Emerson String Quartet en cellist Mstislav Rostropovich. Thomastik Infeld zorgde in 1970 voor de wellicht grootste revolutie in snarenland: de uitvinding van de nylon snaar. Aanvankelijk werd deze innovatie bespot: musici konden zich niet voorstellen dat snaren van kunststof een mooie klank wisten voort te brengen. Toenmalig directeur Margaretha Infeld zette toch door en noemde de snaar zelfs enigszins provocatief Dominant – terwijl er dus van marktdominantie nog bepaald geen sprake was. Ze stuurde enkele sets naar een handelaar in de Verenigde Staten, die ze in handen drukte van de toen nog jonge, aanstormende violisten Pinchas Zukerman en Itzhak Perlman. Zij testten de snaren, waren meteen verkocht en de rest is geschiedenis.

Meerdere generaties van de familie Infeld hebben vanaf de jaren zestig kunst verzameld. De ruim duizend werken zijn midden jaren negentig in een stichting ondergebracht en nu te zien in het Infeld Haus der Kultur in Halbturn (Burgenland) en in het Infeld Kulturzentrum Dobrinj (Kroatië). i infeld.net (kunstverzameling)

Lees meer over ons bezoek aan de ambachtelijke snaar-manufactuur in Oostenrijk Magazine 5/2019. Het nummer ligt tot 24 januari 2020 in de winkel en is te koop in onze webshop