Hoe een van Oostenrijks oudste en bekendste bieren ruim vijfhonderd jaar traditie koestert en met slow brewing ook de toekomst omarmt.

 Oostenrijks grootste zelfstandige brouwerij wordt in 1492 voor het eerst in een oorkonde genoemd als het Prewhaus bey dem Stieglein auf der Gstätten. Stiegl kan dus terugkijken op ruim 525 jaar historie. Naam en logo zijn ontleend aan het trapje (Stiege) dat van het originele pand (nu een klooster) naar het Almkanaal voerde. De brouwerij was altijd al in privébezit en wordt sinds 1899 geleid door Heinrich Dieter en Alessandra Kiener. Stiegl produceert per jaar ongeveer een miljoen ­hectoliter bier in ruim twintig smaakrichtingen: naast klassiekers ook jaargangs- en craftbieren en het glutenvrije Stiegl-Paracelsus. Sinds 2013 is Stiegl lid van Slow Brewing (slow-brewing.com), een keurmerk voor brouwers in Oostenrijk, Duitsland, Italië en Zwitserland die hun bieren alleen koud vergisten. Door het langere gistings- en rijpingsproces ontwikkelen de bieren meer smaak en blijven er minder foezelalcoholen (gifstoffen die bijdragen aan een kater) achter dan bij door warmte versnelde brouwprocessen.

  • Stiegl Brouwerij

  • Brouwerij ingang

  • Schoorsteen afdekking

  • Vergistingsvaten

  • Ziederij

  • Bierketels

  • Bierbeleveniswereld

  • Museum

  • Biergarten

 

De brouwerij is gevestigd in een historisch gebouwencomplex in Salzburg. Je kunt hier dagelijks deelnemen aan rondleidingen met (audio-)gids door de interactieve Stiegl-Brauwelt, met aansluitend een bierproeverij in het restaurant of op het terras in de Biergarten.

Stiegl Brauwelt, Bräuhausstraße 9, 5020 Salzburg, i www.brauwelt.at

Lees meer over Stiegl en ons bezoek aan Brauwelt in Salzburg in Oostenrijk Magazine  4/2019. Het nummer ligt tot 11 november in de winkel en is te koop in onze webshop.