Wijn

Neuburger: Natuurlijke kruising

Neuburger

Neuburger

Neuburger kent een spannende geschiedenis. Het verhaal gaat dat wijnmakers Christoph Ferstl en Franz Marchendl rond 1860 een bundel druivenstokken vonden op de Donau-oever bij Oberarnsdorf in Neder-Oostenrijk. Ze visten de bundel op en plantten de stokken. Een eerste wijn ervan wordt vermeld in 1872. Aan de overkant van de rivier  in Spitz an der Donau, bij een locatie die Burg heette, bleken de druiven het ook heel goed te doen. Nog altijd staat hier de grootste aanplant van de Neuburger-druif in de Wachau. Deze plek zou later bovendien de naam aan het druivenras hebben gegeven: Neuburger, de ‘nieuwe’ van Burg.

In de 20ste eeuw verspreidde Neuburger zich verder oost- en zuidwaarts, naar de Thermenregion en het Burgenland. Samen met de omgeving van Spitz zijn dit de gebieden waar zich nu de meeste Neuburger-stokken bevinden. Dankzij DNA-onderzoek is vast komen te staan dat neuburger een natuurlijke kruising is van de druiven Roter Veltliner en Sylvaner. Het is dus een echt autochtone Oostenrijkse druif. Helaas is er van de eens zo forse aanplant nog minder dan 500 hectare over. De concurrentie van populaire druivenrassen als Grüner Veltliner is groot en vanwege de compacte trossen en dunne schillen is Neuburger erg gevoelig voor rot. Toch heeft de druif ook voordelen: de planten kunnen goed tegen droge en arme bodems en het interessante smaakprofiel  voegt absoluut iets toe aan het rijke assortiment Oostenrijkse wijnen.

Neuburger levert over het algemeen krachtige, vaak complexe witte wijnen, met bescheiden notige tonen en milde zuren. Jonge wijnen zijn vooral licht kruidig, soms ook bloemig; als ze ouder worden, komen de notige tonen steeds meer naar voren. Tegenwoordig zijn de meeste Neuburger droog, maar er zijn ook uitstekende edelzoete en halfzoete wijnen op de markt. In Wenen maakt de druif vaak onderdeel uit van de Gemischter Satz (en is dan in de blend vaak heel herkenbaar). Elders wordt Neuburger vooral als monocepage gebotteld: pure Neuburgers dus. In Leithaberg mag Neuburger zelfs als DAC-wijn gelabeld worden. Dat zegt iets over de kwaliteiten van deze druif, want de overige witte druiven die als Leithaberg DAC op de markt mogen komen zijn erkende klassiekers als Weissburgunder, Chardonnay en Grüner Veltltiner.

Waar je een Neuburger bij drinkt? De wijnen passen bijvoorbeeld prima bij asperges, vanwege de milde zuren, en bij vis. Een wat gerijptere Neuburger bij een plateau met mooie kazen is evenmin een straf.




Het glooiende landschap van het Appelland
Lavanttal-Obstbäume © Lavanttaler Obst Lavanttaler Obst
Chrystal Cube
Marketentster met 'schnapsglaasjes'
Carnuntum - Römer