Historische attractie

Hohensalzburg

Salzburg Stadtansicht

Majestueus torent ze boven de stad Salzburg uit: de ommuurde vesting Hohensalzburg: 250 meter lang, 150 meter breed en daarmee een van Europa’s grootste middeleeuwse kastelen. Nu is het een toeristische attractie vanwege het uitzicht over de Mozartstad én de diverse musea, zoals een tuighuis, een marionettenmuseum en vooral de Fürstenzimmer: drie pronkzalen waar ooit de vorst-aarstbisschoppen van Salzburg resideerden.

De eerste bouwheer was aartsbisschop Gebhard. Het fort dat hij in 1077 liet neerzetten, werd in de eeuwen daarna door zijn opvolgers versterkt en vergroot. Vooral Leonhard von Keutschach, vorst-aartsbisschop vanaf 1495, drukte zijn stempel. Hij liet een kerk, een waterput en tal van extra panden bouwen voor de indertijd vele permanente bewoners: clerus, bedienden, bouwvakkers, wachters, ambachtslieden, kunstenaars… Ook versterkte hij de weg omhoog met extra muren, torens en een ophaalbrug.

Hohensalzburg was toen meer economisch dan religieus centrum, omdat zout en goud uit de omliggende mijnen (eigendom van de kerk) hier veilig konden worden opgeslagen. Hohensalzburg is nooit ingenomen en goed bewaard gebleven. Van het interieur ging tijdens de Napoleontische oorlogen wel veel verloren toen Colloredo, de laatste vorst-aartsbisschop, in 1800 moest vluchtten en de burcht zonder verzet prijsgaf. Na de bezetting volgde secularisatie van het vorstenbisdom. In 1816 werd Hohensalzburg eigendom van het Oostenrijkse keizerhuis en later de staat. Die heeft de vesting in 2016 officieel overgedragen aan het Salzburgerland.

Vorstelijke kamers

Een van de populairste attracties tijdens een bezoek aan Salzburg is een tocht met de kabelbaan naar de vesting Hohensalz­burg. De burcht werd in 1077 gebouwd in opdracht van aartsbisschop Gebhard en is vandaag de dag alleen al door het uitzicht over de stad een van de populairste attracties van Salzburg. Deze zomer is een bezoek extra de moeite waard, want na een twee jaar durende (en 2.6 miljoen euro kostende) renovatie zijn de vorstenkamers (Goldener Saal, Goldene Stube en aangrenzende slaapkamer) op de bovenste verdieping weer toegankelijk.

De kamers werden in opdracht van Leonhard von Keutschach, aartsbisschop van 1495 bis 1519, rijk gedecoreerd met marmeren zuilen, prachtig geëmailleerde ovens en gedetailleerde houtgravures en schilderingen langs de wanden en in de casetteplafonds. Het geheel is een uniek voorbeeld van laatgotische binnenhuisarchitectuur. Op een van de plafondbalken in de Goldener Saal is het wapenschild van de aartsbisschop te zien: een leeuw die een suikerbiet vasthoudt. De machtsbeluste bisschop, rijk geworden was door de handel in goud, koper en zout, liet zich ook op zeker vijftig andere plekken in de vesting (deels) vereeuwigen.

Tijdens de renovatie werden onder meer de oorspronkelijke kleuren teruggebracht en de vloer van de Goldener Saal opnieuw gelegd (met wit dennenhout). Een nieuw lichtconcept bootst de middeleeuwse omstandigheden na én beschermt tegelijk de kunstschatten beter. Ook is de ingang verplaatst naar de oorspronkelijke, historische plek.

Om de tijd van Leonard von Keutschach nog meer tot leven te laten komen, is er in een voorkamer een zogenaamd Magisch Theater ingericht, waar met hulp van mooi beschilderde kartonnen poppen en decorstukken (die via een railsysteem bewegen) het verhaal van de burcht, de aartsbisschop en de tijd waarin hij leefde wordt verteld.

Hohensalzburg is het hele jaar door geopend en te voet of (al vanaf 1892!) met de Festungsbahn (kabelbaan) bereikbaar.

i salzburg-burgen.at

Meer lezen? Oostenrijk Magazine editie 4/2019 is te koop in onze webshop.

Salzburg - Brunnen Residenzplatz© Oostenrijk Magazine
© Oostenrijk Magazine
Gids Sandor Cheizoo© Oostenrijk Magazine
Oostenrijk Magazine
Tirol Werbung

Google advertentie