• Voest Alpine - Centrale

  • Bezoekerscentrum

  • Bezoekerscentrum

  • Gloeiend staal

  • Wisselwerkplaats

  • Bedrijfsterrein - Uitzicht vanaf het bezoekerscentrum

Hoe een producent van hooggekwalificeerde staalproducten z’n beladen verleden wist om te zetten in een schone toekomst.

Een staalproducent: dat klinkt niet per se boeiend. Feit is echter dat we allemaal wel iets in huis hebben waarin staal van Voestalpine is verwerkt. De grootste klant van de Oostenrijkse staalgigant is de auto-industrie, gevolgd door producenten van huishoudelijke apparaten en de bouw. Het hoofdkantoor is gevestigd in Linz (Opper-Oostenrijk), maar wereldwijd omvat Voestalpine vijfhonderd productiebedrijven in vijftig landen met in totaal 50.000 medewerkers.

Opgericht werd het bedrijf in 1938, direct na de Anschluss, door Adolf Hitler en Hermann Göring, omdat Linz dankzij de ligging aan de Donau de ideale locatie bleek voor het staalwerk dat zij voor de nazi-oorlogsindustrie nodig hadden. De beladen geschiedenis van Voestalpine uitvoerig belicht in het historische museum Zeitgeschichte op het bedrijvensterrein. Daar is ook met museum annez/bezoekerscentrumm Stahlwelt gevestigd, met een multimediale over onder meer alle  onderzoek en technologie die bij het ontwikkelen en produceren van staal komt kijken. Ook kun je tijdens een rondrit over het bedrijventerrein onder meer een hoogoven en walswerk van dichtbij bekijken.

Lees meer over de Voestalpine en ons bezoek aan het museum Stahlwelt in Linz in Oostenrijk Magazine  3/2019. Het nummer ligt tot 30 augustus in de winkel en is te koop in onze webshop.