Ineens was de term er in wijnwereld: pet nat, oftewel pétillant naturel. Letterlijk vertaald betekent dit: van nature bruisend. Het ‘naturel’ geeft een tegenstelling aan met klassieke mousserende wijnen als champagne of sekt, die niet van nature mousserend zijn. Om champagne te maken, moet aan een fles stille wijn een mix van gist en suikerstroop toegevoegd worden om koolzuurgas te laten ontstaan. Champagne, sekt en aanverwante bubbelwijnen ontstaan dus met een tweede gisting op de fles. Pet nats daarentegen ondergaan maar één gisting. Ze ontstaan net als een gewone stille wijn, maar de wijnmaker bottelt de wijn nog tijdens de vergisting om zo het aanwezige koolzuurgas te vangen in de fles. Ook Oostenrijkse wijnboeren wagen zich aan het maken van pet nat.

Meer over Oostenrijkse pet nat in Oostenrijk Magazine editie 3/2019. Het nummer ligt tot 30 augustus in de winkel en is te koop in onze webshop.

Proefnotities

Martin en Anna Arndorfer maken in samenwerking met Alwin en Stefanie Jurtschitsch (Kamptal) een serie van zeven pet nats onder de naam Fuchs und Hase, met prachtige etiketten. Ik proefde de Vol. 1 uit 2017, van müller thurgau, grüner veltliner en sauvignon blanc en de Vol. 3 2017, van welschriesling en riesling. Beide heerlijk fris, vrolijk en zomers, maar met een serieuze ondertoon. Alle wijnen van Fuchs und Hase vergisten op de schil. Niets wordt er toegevoegd, alleen eigen gisten. De wijnen zijn ongefilterd. Circa 20,- (excl. verzendkosten), te bestellen via i weinco.at

Franz Schneider (Artisan Wines, Burgenland) experimenteert al vijf jaar met pet nat. Aan zijn verfrissende maar zeer ‘serieuze’ Welschriesling Pet Nat voegt hij geen sulfiet toe en ook filtert hij de wijn niet. Alle flessen worden staand opgeslagen, om de gisten zoveel mogelijk onderin de fles te houden. Een prachtige wijn, vol fruit en wat tonen van groene kruiden, die wat mij betreft de hit van de zomer kan worden. Vraag per mail om de pet nat die als Experimental Wine is gelabeld. Beperkt beschikbaar, prijs circa € 15,- (excl. verzendkosten) i artisanwines.at

De jonge Christina Hugl heeft een wijngaard in het Kamptal, maar koopt ook biologische druiven in andere wijngebieden. Daarmee maakt zij uitsluitend mousserende wijnen, zowel pet nats als sekts. Tussen haar wijnen kan ik nauwelijks een keuze maken. De mooie Grüner Veltliner Pet Nat van 2017, perfect voor bij het eten? Of de serieuze Pinot Noir Rosé Pet Nat 2017, waarvoor je best even mag gaan zitten? En dan is er nog haar verrassende en speelse Oostenrijkse ‘Lambrusco’, een pet nat van blauer portugieser. Hugl woonde vier jaar in Nederland en spreekt vlekkeloos Nederlands. Duimen dat haar wijnen snel een importeur vinden. Bij haarzelf bestellen. € 18,- (excl. verzendkosten)  i christinahugl.at

Ein Quantum Enigma Ancestrale MMXVIII luidt de raadselachtige naam van deze rode pet nat uit 2018 van Quantum Winery (Weinviertel). Gebruikte druivenrassen zijn merlot en blauer portugieser. De wijn is ongefilterd en ongeklaard en verschijnt troebel in het glas. Maar wat een volle, krachtige smaak, heerlijk! Ook deze heeft wel wat weg van een goede Lambrusco. Verwijder de kroonkurk van deze fles vooral heel voorzichtig, anders gaat er teveel van dit kostbare vocht verloren. Verkrijgbaar in Nederland, € 15,95. i yanflorijn.nl