Weissburgunder spreekt velen aan. Op het terras, na het werk of bij het eten is het een onbezorgde dorstlesser met een bescheiden karakter. Hij stamt uit een druivenfamilie met eeuwenoude papieren. Zoals de naam al aangeeft, komt weissburgunder oorspronkelijk uit Bourgondië. Naar Oostenrijk kwam hij al in het voetspoor van middeleeuwse monniken. In zijn geboorteland Frankrijk staat het druivenras overigens bekend onder een naam die internationaal bekender is: pinot blanc. Weissburgunder is een mutatie van grauburgunder (pinot gris): de bessen van de weissburgunder zijn groengeel, terwijl die van de grauburgunder bruin of rossig kleuren bij het rijpen. Daarmee behoort weissburgunder tot de uiterst belangrijke pinot-familie die al zo’n tweeduizend jaar bestaat.

Meer over Oostenrijkse Weissburgunder in Oostenrijk Magazine editie 2/2019. Het nummer ligt tot 14 juni in de winkel en is te koop in onze webshop.

Proefnotities

Weissburgunder Federspiel Terrassen van Domäne Wachau 2017 en 2018. Verkrijgbaar bij gall.nl

Het kwaliteitshuis Domäne Wachau maakt wijnen in diverse prijscategorieën, met altijd veel waar voor je geld. In het geval van de Weisburgunder Federspiel 2017 geuren de (droog)bloemen je glas uit, aangevuld met opwekkende vleugjes groene kruiden. In de mond fruitig en fris, met elegante zuren die lang blijven hangen. De Weisburgunder Federspiel 2018 was uiteraard nog piepjong, had iets minder zuren en was zelfs een beetje vettig in de mond. Beide wijnen zijn geschikt voor veganisten.

Weissburgunder Vom Gelber Löss 2017, Josef Ehrmose. Verkrijgbaar bij i colaris.nl

Josef Ehmoser in de Wagram is verantwoordelijk voor de Weissburgunder Vom Gelber Löss 2017. Een elegante wijn met een subtiele geur, met aroma’s en smaak van wit fruit. Heel prettig om zo te drinken, en goed passend bij lichte gerechten. Laat dat aspergeseizoen maar beginnen! De lössbodems en de rijping op grote houten vaten geven het karakter en de structuur aan deze wijn.

 Judith Beck, Weissburgunder 2018 Trocken. Verkrijgbaar bij i anfors-imperial.nl

Judith Beck uit Gols, in het Burgenland, staat bekend om haar prachtige biologische wijnen. De eerste indruk van haar Weissburgunder 2018 Trocken was zeer verrassend, met tonen die lastig thuis te brengen waren. Tot bleek dat haar Weissburgunder opgevoed was in vaten van acaciahout! De wijn heeft een kruidige en minerale neus, was nog piepjong, met geuren van gedroogde bloemen, peer en een vleugje perzik en een mooie middellange afdronk. Waarschijnlijk is de wijn over een jaartje nog lekkerder.

 Der Vollmondwein 2017, Weingut Christ. Verkrijgbaar bij i womenonwine.nl

Bij een rijke Poolse zuurkoolschotel met rundvlees en pruimen probeerden we van Weingut Christ uit Wenen Der Vollmondwein 2017 uit, van druiven van de Bisamberg. De 6 tot 10 maanden rijping op de fijne gisten is duidelijk van grote invloed op deze wijn. Stevig en vol, romig en ook kruidig, licht geurend naar vanille en lekker prikkelend in de mond. Een echte ‘eetwijn’, waar je aandacht aan moet besteden; een bijzondere Weissburgunder, serieus anders dan anders.