Hoe familiebedrijf Walde uit Innsbruck al sinds 1777 ambachtelijke, natuurlijke zeep maakt en daarmee weer helemaal past bij de tijdgeest van nu.
Wie richtte het op?
Dat was Peter Walde I. In 1777 begon deze uit Duitsland afkomstige ondernemer met de productie van zeep en talgkaarsen voor de straatverlichting van Innsbruck. Omdat de ruimte aan de Innstraße 25 al gauw te klein werd, kocht hij in 1780 ook het aanpalende pand (nummer 23). Indertijd was Walde een van vier zeepfabrieken in deze straat langs de Inn. De locatie was ideaal vanwege het gemakkelijke transport over de rivier. Bovendien leverden de vele slagers en bakkers de belangrijkste grondstoffen. Zeep was indertijd een mengsel van varkensvet (slagers) en loog uit as van houtskool (bakkers). Vanuit de Altstadt hoef je alleen maar een brug over om de panden aan de Innstraße te bereiken. Die centrale ligging leverde steeds meer logistieke problemen op . Daarom verhuisde Walde in 2005 naar een bedrijventerrein aan de stadsrand. De oude zeepfabriek werd niet verkocht. Nu zit er de eigen zeepwinkel in. Ook wonen meerdere generaties van de familie in het uitgebreide gebouwencomplex. De huidige chef, Peter Walde II, is zevende generatie. Zoon Lukas Walde werkt inmiddels ook in het bedrijf.
Wat is echte zeep?
Tegenwoordig is het een combinatie van loog (voor het op gang komen van de verzeping) en oliën en vetten (zoals olijf, kokos, argan, noten, aloë vera, shea). Daar voegt Walde geur en kleur aan toe met natuurlijke extracten van kruiden en bloemen. De zeep wordt gemaakt volgens twee procedés. Bij koud geroerde zepen worden alle ingrediënten bij 55-60 graden intensief geroerd tot het mengsel na een minuut of twintig begint in te dikken. Daarna wordt het in een zeepvorm gegoten en moet het enkele weken bij kamertemperatuur verder stollen tot het in blokken kan worden gesneden. Bij het tweede procedé werkt het bedrijf met gekochte basiszeep (Nudeln genaamd vanwege de spaghettivorm) die enkele uren tot tegen het kookpunt aan wordt verhit, dan samen met de gewenste kleur- en geurstoffen in een machine wordt gewalst en vervolgens in elke gewenste twee- en driedimensionale vorm kan worden gestanst: denk aan poezen, voetjes, citroenen of Vespa’s.
Waarom twee procedés?
Walde is sinds de verhuizing flink gegroeid en exporteert zelfs naar Australië en de Verenigde Staten. Jaarlijks maken ze inmiddels ruim een miljoen stuks zeep. Koud persen is het meest ambachtelijk en dus tijdrovend. Op die manier kunnen er maximaal duizend stuks per dag worden geproduceerd, tegenover zo’n 10.000 stuks met de wals- en stansmachine. Daar komt bij dat een kostbaar ingrediënt als sheaboter alleen in pure vorm wordt geleverd als je meteen zo’n honderd ton afneemt. Dat is zo veel van het goede dat er beter een basiszeep met sheaboter kan worden gekocht. De fair trade-toeleverancier betrekt de shea-vruchten van een plantage die een vrouwenproject in Burkina Faso ondersteunt. Daar heeft Walde bewust naar gezocht, want aandacht voor mens en milieu is onderdeel van de bedrijfsfilosofie. Dat uit zich ook in arbeidsplaatsen voor mensen met een handicap en in de inkoop van (relatief duur) verpakkingsmateriaal uit de eigen regio in plaats van een lagelonenland.
Wanneer kwam er de klad in?
Walde, een van Oostenrijks oudste familiebedrijven, heeft eerder moeilijke tijden gekend (bijvoorbeeld tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog), maar de grootste bedreiging voor het voortbestaan was de opkomst van vloeibare zeep in de jaren zeventig van de vorige eeuw. Plotseling kochten mensen nauwelijks nog blokzeep en tal van zeepfabrieken vielen om. Walde kon overleven omdat het bedrijf altijd al op meer paarden had gewed. Zo maakt het bijvoorbeeld ook ecologische schoonmaakmiddelen die vooral aan hotels en horecabedrijven in Tirol worden geleverd. Inmiddels is de crisis voorbij. Veel mensen weten nu dat de meeste vloeibare zeep eigenlijk geen zeep is maar een synthetisch product dat hoofdzakelijk uit water en conserveringsmiddelen bestaat. Je wast er de oppervlakte van je huid mee schoon maar dringt niet door in de poriën. De huid droogt er bovendien van uit. Ook na het wassen met zeep voelt de huid even stroef aan, daarvan herstelt ze zich snel. Nu zeep weer trendy is, durft Walde verder te experimenteren en diversifiëren. Zo kwam in 2010 de serie Tiroler Reine op de markt: zeepblokken met eigentijdse Alpengeuren als almrozen, Alpenden, hooi en bergmunt. Sinds 2015 is er ook de eigen cosmeticalijn Traubenkern en inmiddels omvat het assortiment (omdat de vraag er nu eenmaal is) zelfs vloeibare douchegel, shampoo en handzeep. Dat zijn dan wel biologische producten op basis van plantaardige olie.
Waar krijg je het?
In de zeepwinkel in de voormalige fabriek (Innstraße 23) of die bij het hoofdkantoor (Dörrstraße 78) in Innsbruck. Informatie en webshop: walde.at en/of oostenrijknatuurlijk.nl (importeur Tiroler Reine).
https://www.oostenrijkmagazine.nl/cmsoostenrijk/wp-content/uploads/2021/02/Design-Runderkam1.jpg800800Oostenrijk Magazinehttps://www.oostenrijkmagazine.nl/cmsoostenrijk/wp-content/uploads/2020/07/Oostenrijk-Magazine-Online-Zwart.pngOostenrijk Magazine2021-02-04 16:00:542021-07-31 07:49:13Van het rund
https://www.oostenrijkmagazine.nl/cmsoostenrijk/wp-content/uploads/2021/02/Design-Jachthuttafel.jpg6301200Oostenrijk Magazinehttps://www.oostenrijkmagazine.nl/cmsoostenrijk/wp-content/uploads/2020/07/Oostenrijk-Magazine-Online-Zwart.pngOostenrijk Magazine2021-02-04 14:25:372021-07-31 07:51:08Als in de jachthut
https://www.oostenrijkmagazine.nl/cmsoostenrijk/wp-content/uploads/2020/04/Design-Tas-Thomas-Mann.jpg420420Oostenrijk Magazinehttps://www.oostenrijkmagazine.nl/cmsoostenrijk/wp-content/uploads/2020/07/Oostenrijk-Magazine-Online-Zwart.pngOostenrijk Magazine2020-04-07 12:25:152021-07-31 07:59:41De tas van Thomas Mann
https://www.oostenrijkmagazine.nl/cmsoostenrijk/wp-content/uploads/2021/02/Design-Hoeden_met_historie.jpg400400Oostenrijk Magazinehttps://www.oostenrijkmagazine.nl/cmsoostenrijk/wp-content/uploads/2020/07/Oostenrijk-Magazine-Online-Zwart.pngOostenrijk Magazine2020-02-03 07:45:502021-07-31 08:03:45Hoeden met historie
https://www.oostenrijkmagazine.nl/cmsoostenrijk/wp-content/uploads/2018/05/zh-loa-vase-white-copyright-el-woods-b.jpg419800Oostenrijk Magazinehttps://www.oostenrijkmagazine.nl/cmsoostenrijk/wp-content/uploads/2020/07/Oostenrijk-Magazine-Online-Zwart.pngOostenrijk Magazine2018-05-24 15:04:582021-10-27 10:32:45Made in Austria: Wiener Silber Manufactur
https://www.oostenrijkmagazine.nl/cmsoostenrijk/wp-content/uploads/2018/01/STROH80.jpg419800Oostenrijk Magazinehttps://www.oostenrijkmagazine.nl/cmsoostenrijk/wp-content/uploads/2020/07/Oostenrijk-Magazine-Online-Zwart.pngOostenrijk Magazine2018-01-11 13:40:212021-03-07 09:38:23Made in Austria: Stroh Rum
https://www.oostenrijkmagazine.nl/cmsoostenrijk/wp-content/uploads/2021/02/Design-Tafeltennis.jpg800800Oostenrijk Magazinehttps://www.oostenrijkmagazine.nl/cmsoostenrijk/wp-content/uploads/2020/07/Oostenrijk-Magazine-Online-Zwart.pngOostenrijk Magazine2017-02-04 11:33:462021-07-31 08:08:12Tafeltennis to go
Wij gebruiken cookies om onze website te verbeteren. Wij verwerken of bewaren geen individuele gebruiksgegevens. In het menu onder PRIVACY vindt u ons privacy statement.
We kunnen vragen om cookies op uw apparaat te plaatsen. We gebruiken cookies om ons te laten weten wanneer u onze websites bezoekt, hoe u met ons omgaat, om uw gebruikerservaring te verrijken en om uw relatie met onze website aan te passen.
Klik op de verschillende rubrieken voor meer informatie. U kunt ook enkele van uw voorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van sommige soorten cookies van invloed kan zijn op uw ervaring op onze websites en de services die we kunnen bieden.
Essentiële Website Cookies
Deze cookies zijn strikt noodzakelijk om u diensten aan te bieden die beschikbaar zijn via onze website en om sommige functies ervan te gebruiken.
Omdat deze cookies strikt noodzakelijk zijn om de website te leveren, heeft het weigeren ervan invloed op het functioneren van onze site. U kunt cookies altijd blokkeren of verwijderen door uw browserinstellingen te wijzigen en alle cookies op deze website geforceerd te blokkeren. Maar dit zal u altijd vragen om cookies te accepteren/weigeren wanneer u onze site opnieuw bezoekt.
We respecteren volledig als u cookies wilt weigeren, maar om te voorkomen dat we u telkens opnieuw vragen vriendelijk toe te staan om een cookie daarvoor op te slaan. U bent altijd vrij om u af te melden of voor andere cookies om een betere ervaring te krijgen. Als u cookies weigert, zullen we alle ingestelde cookies in ons domein verwijderen.
We bieden u een lijst met opgeslagen cookies op uw computer in ons domein, zodat u kunt controleren wat we hebben opgeslagen. Om veiligheidsredenen kunnen we geen cookies van andere domeinen tonen of wijzigen. U kunt deze controleren in de beveiligingsinstellingen van uw browser.
Google Analytics Cookies
Deze cookies verzamelen informatie die in geaggregeerde vorm wordt gebruikt om ons te helpen begrijpen hoe onze website wordt gebruikt of hoe effectief onze marketingcampagnes zijn, of om ons te helpen onze website en applicatie voor u aan te passen om uw ervaring te verbeteren.
Als u niet wilt dat wij uw bezoek aan onze site volgen, kunt u dit in uw browser hier uitschakelen:
Overige externe diensten
We gebruiken ook verschillende externe services zoals Google Webfonts, Google Maps en externe videoproviders. Aangezien deze providers persoonlijke gegevens zoals uw IP-adres kunnen verzamelen, kunt u ze hier blokkeren. Houd er rekening mee dat dit de functionaliteit en het uiterlijk van onze site aanzienlijk kan verminderen. Wijzigingen zijn pas effectief zodra u de pagina herlaadt
Google Webfont Instellingen:
Google Maps Instellingen:
Google reCaptcha instellingen:
Vimeo en Youtube video's insluiten:
Andere cookies
De volgende cookies zijn ook nodig - U kunt kiezen of u ze wilt toestaan:
Privacybeleid
U kunt meer lezen over onze cookies en privacy-instellingen op onze Privacybeleid-pagina.