Made in Austria

Walde

Oostenrijks oudste zeepfabriek

Hoe familiebedrijf Walde uit Innsbruck al sinds 1777 ambachtelijke, natuurlijke zeep maakt en daarmee weer helemaal past bij de tijdgeest van nu.


In 1777 begon de uit Duitsland afkomstige ondernemer Peter Walde met de productie van zeep en talgkaarsen voor de straatverlichting van Innsbruck. Omdat de ruimte aan de Innstraße 25 al gauw te klein werd, kocht hij in 1780 ook het aanpalende pand (nummer 23). Indertijd was Walde een van vier zeepfabrieken in deze straat langs de Inn. De locatie was ideaal vanwege het gemakkelijke transport over de rivier. Bovendien leverden de vele slagers en bakkers de belangrijkste grondstoffen. Zeep was indertijd een mengsel van varkensvet (slagers) en loog uit as van houtskool (bakkers). Vanuit de Altstadt hoef je alleen maar een brug over om de panden aan de Innstraße te bereiken. Die centrale ligging leverde steeds meer logistieke problemen op . Daarom verhuisde Walde in 2005 naar een bedrijventerrein aan de stadsrand. De oude zeepfabriek werd niet verkocht. Nu zit er de eigen zeepwinkel in. Inmiddels maakt Walde jaarlijks ruim een miljoen stuks biologische zeep, met natuurlijke extracten van kruiden en bloemen, zoals de bekende Tiroler Reine.

Lees meer over Walde over hoe Walde de concurrentie van synthetische zepen overleefde en over ons bezoek aan de productieafdeling in Innsbruck in Oostenrijk Magazine 1/2019. Oostenrijk Magazine editie 1/2019 is te koop in onze webshop.

© Vöslauer, www.peterrigaud.com
Roman Wörter© FREN Media
© FREN Media, Frits Roest
Thomas Rettl © Nina Hader© Nina Hader
© Stefan Armbruster
Oostenrijk Magazine
Oostenrijk Magazine, Emely Nobis
Oostenrijk Magazine
El Woods
Robert Kalb
Oostenrijk Magazine, Frits Roest
Oostenrijk Mahazine, Frits Roest
© Giesswein
Das goldene Wiener Herz
Benni's nest Suzy Stöckl
Sandra Heischberger Raw

Google advertentie