Hoe familiebedrijf Walde uit Innsbruck al sinds 1777 ambachtelijke, natuurlijke zeep maakt en daarmee weer helemaal past bij de tijdgeest van nu.

In 1777 begon de uit Duitsland afkomstige ondernemer Peter Walde met de productie van zeep en talgkaarsen voor de straatverlichting van Innsbruck. Omdat de ruimte aan de Innstraße 25 al gauw te klein werd, kocht hij in 1780 ook het aanpalende pand (nummer 23). Indertijd was Walde een van vier zeepfabrieken in deze straat langs de Inn. De locatie was ideaal vanwege het gemakkelijke transport over de rivier. Bovendien leverden de vele slagers en bakkers de belangrijkste grondstoffen. Zeep was indertijd een mengsel van varkensvet (slagers) en loog uit as van houtskool (bakkers). Vanuit de Altstadt hoef je alleen maar een brug over om de panden aan de Innstraße te bereiken. Die centrale ligging leverde steeds meer logistieke problemen op . Daarom verhuisde Walde in 2005 naar een bedrijventerrein aan de stadsrand. De oude zeepfabriek werd niet verkocht. Nu zit er de eigen zeepwinkel in. Inmiddels maakt Walde jaarlijks ruim een miljoen stuks biologische zeep, met natuurlijke extracten van kruiden en bloemen, zoals de bekende Tiroler Reine.

Lees meer over Walde over hoe Walde de concurrentie van synthetische zepen overleefde en over ons bezoek aan de productieafdeling in Innsbruck in Oostenrijk Magazine   1/2019. Het nummer ligt tot 4 april in de winkel en is te koop in onze webshop.