Pinot Noir, meestal in verband gebracht met de Bourgogne in Frankrijk, staat al sinds de twaalfde eeuw in de Oostenrijkse wijngaarden en is daar beter bekend als blauer burgunder of spätburgunder. Toen het Freigut Thallern bij Gumpoldskirchen in 1141 aan de Cisterciënzers van het klooster Heiligenkreuz werd geschonken, plantten de van oorsprong Franse monniken druiven aan die ze meebrachten uit Bourgondië.  Daaronder was ook pinot noir. Nu, negen eeuwen later, is de druif over heel Oostenrijk verspreid; er staat volgens de laatste berichten 903 hectare van aangeplant. Dat is net iets meer dan 1 procent van de totale druivenaanplant.

Meer over Oostenrijkse Pinot Noir – plus adressen van Oostenrijkse wijnmusea – in Oostenrijk Magazine editie 5/2018. Oostenrijk Magazine editie 5/2018 is te koop in onze webshop.

Proefnotities

Pinot Noir Vom Kalk 2013, Weninger, Burgenland
Verkrijgbaar bij Anfors Imperial, prijs € 21,95 (anfors-imperial.com)

Een al wat oudere, elegante en prachtige wijn, met lichte verkleuring aan de randen. Aardse geuren uit het glas, desondanks fris en kruidig. Ze zeggen dat je een minerale bodem niet kunt proeven, maar de kalkbodem is hier duidelijk ‘aanwezig’. In de mond stevige zuren, indrukken van gedroogd tabaksblad en bosgrond. In de afdronk een licht bittertje.

Pinot Noir 2016, Markowitsch, Carnuntum,
Verkrijgbaar bij Henri Bloem, prijs € 13,50 (henribloem.nl)

Helderrood met iets donkere gloed, vol, aards en rond, met veel fruit en mooie soepele tannines. Een klassieke Spätburgunder!

 Pinot Noir 2016, Johannischhof Rheinisch Thermenregion,
Verkrijgbaar bij Anfors Imperial, prijs € 13,50 (anfors-imperial.com)

Helderrood van kleur, kruidige geur, soepel en fruitig in de mond. Een vrolijke en toegankelijke wijn, die licht gekoeld ook uitstekend op het terras gedronken kan worden.

 Pinot Noir 2017, Heinrich, Burgenland
Verkrijgbaar bij Wijnkoperij De Gouden Ton, prijs € 17,95 (degoudenton.nl)

Kersenrood van kleur, in de geur wat boers en stallig. In de mond nog wat gesloten en jong, met stevige zuren. Bij een beetje lucht heeft ook deze wijn baat, maar misschien is het nog beter om hem even te laten liggen.