Nog voordat kerstboom en kerstversiering woonkamers sierden, deden kerststalletjes er hun intrede. In Oostenrijk, een van de oudste ‘kerststallanden’ van Europa, wordt de traditie van het zelf maken en het bekijken van elkaars kerststallen nog steeds gekoesterd. Het opstellen en gaan bekijken van zogeheten Landschaftskrippen in het Salzkammergut (Kripperlroas) is sinds 2015 zelfs opgenomen in de UNESCO-lijst van immaterieel cultureel werelderfgoed. Met de koets, de voet of per schip trekken mensen in het Salzkammergut tussen eind december en begin februari langs de mooiste handgemaakte stalletjes (vaak in privéhuizen). Sommige stalletjes zijn al honderden jaren in de familie. Zelf een ‘roas’ bijwonen kan onder andere in Ebensee, Bad Ischl en in Strob aan de Wolfgangsee.

Op tal van plaatsen in Oostenrijk zijn er ook wandelroutes uitgestippeld langs onder andere kerken en privéhuizen, onder andere in Imst en Nassereith (Tirol), Radstadt (Salzburgerland), Großarl (Salzburgerland), Freistadt (Opper-Oostenrijk).

Een reportage over deze levende traditie plus adressen van bijzondere ‘kerststalmusea’ in Oostenrijk vind je in Oostenrijk Magazine editie 5/2018.

Oostenrijk Magazine editie 5/2018 is te koop in onze webshop.

Kijk wat je allemaal in de omgeving kunt doen op onze wegzijzer.