Wat hebben Franse tartiflette, Italiaanse gnocchi, Zwitserse meringues, Duitse Gulasch en  Oostenrijkse Apfelstrudel gemeenschappelijk? Ten eerste zijn het allemaal lokale specialiteiten die onlosmakelijk verbonden zijn met een vakantie in de bergen. Ten tweede staan de recepten voor deze en veel meer lekkernijen bij elkaar in het binnenkort te verschijnen eerste grensoverschrijdende Alpenkookboek, geschreven door Liesbeth Willemars, de ambitieuze ‘thuiskok’ die al vanaf het verschijnen van dit blad onze receptenrubriek verzorgt.  Het boek met ruim 120 gerechten uit de Alpenlanden Italië, Zwitserland, Duitsland, Frankrijk, Slovenië en uiteraard Oostenrijk is een feest voor iedereen die houdt van een authentieke en op het seizoen afgestemde keuken.  Je vindt er (moderne variaties op) alle bekende klassiekers, per seizoen ingedeeld in ‘hartig’ en ‘zoet’. Achterin staan bovendien een aantal basisrecepten voor bijvoorbeeld Strudeldeeg, nougat en vanillesaus.

Voor Liesbeth Willemars is dit een heel persoonlijk kookboek. Haar Oostenrijkse moeder leerde haar Nederlandse vader kennen toen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Duitsland tewerk werd gesteld, naar Oostenrijk vluchtte en daar geholpen werd door de baas van haar moeder. Na de oorlog gingen ze samen naar Nederland, maar alle vakanties bracht het gezin in de Alpen door, zowel in Oostenrijk als de buurlanden. ‘De smaken en geuren uit de Alpenlanden zijn mij met de paplepel ingegoten’, aldus Liesbeth in haar voorwoord. Haar liefde voor die keuken weet ze zowel in de recepten als in de smaakvolle culinaire fotografie over te brengen. Artdirector Elisabeth Greve tekent voor de moderne vormgeving met tekst en foto’s op stijlvol zwart papier. Sommige recepten zullen lezers herkennen omdat ze eerder in dit blad hebben gestaan: ze mogen in deze context uiteraard niet ontbreken.  Met dit kookboek begint elke keer als je in de keuken staat de voorpret van je volgende vakantie. Een heerlijk (feestdagen)cadeau dus.

Het Alpenkookboek verschijnt op 9 december en gaat € 29,95 kosten. Snelle beslissers betalen tot 9 december slechts € 24,95 in de voorverkoop. Meer informatie en bestellen:

Zondag 9 december start op NPO 1 het nieuwe seizoen van Heel Holland Bakt. Liesbeth is een van 500 thuisbakkers die in de eerste aflevering strijden om een plek in de iconische baktent, om zo kans te maken op de titel Beste Thuisbakker van 2018. Kijken dus. i heelhollandbakt.nl