Ook al was keizerin Elisabeth zelf pas echt gelukkig zodra ze Wenen achter zich kon laten, haar aanwezigheid is in de Oostenrijkse hoofdstad op veel plaatsen nog steeds tastbaar. In Oostenrijk Magazine editie 4-2018 verkennen we Wenen in Sisi’s voetsporen. Bij of in de nabijheid van alle haltes op onze Sisi-route zijn er prima koffiehuizen of restaurants. Hier onze tips:

Kaiserin Elisabeth Denkmal: herdenkingstuin met Sisi-standbeeld in de noordelijke hoek van de Volksgarten, bereikbaar met metrolijn U3, halte Herrengasse
Eten & Drinken in de omgeving: Cafe Meierei Volksgarten, Cafe Landtmann

Augustijnenkerk: De ‘trouwkerk’ van Sisi is sinds 1634 huiskerk van het keizerlijke hof. Augustinerstraße 3. Kapuzinergruft (kaisergruft.at): de grafkelder waar Sisi naast Franz Joseph en hun zoon Rudolf ligt begraven. Tegetthoffstraße 2 (U1 of U3, halte Stephansplatz)
Eten & Drinken in de omgeving: Café Frauenhuber, Café Sacher, Café Mozart, Bitzinger Würstelstand Albertina

Hofburg: drie musea in het voormalig keizerlijk paleis met Sisi Museum, Kaiserappartements en Silberkammer. Ingang musea: Onder de Michaelerkuppel aan de Michaelerplatz (U3, halte Herrengasse)
Eten & Drinken in de omgeving: Café Hofburg, Café Demel

Schönbrunn: Naast de Grand Tour door het paleis zelf loont ook een bezoek aan het naastgelegen rijtuigmuseum Kaiserliche Wagenburg. Een Sisi-pad brengt hier de levensweg van Elisabeth vanaf haar huwelijk tot haar tragische dood in beeld met hulp van jurken, memorabilia en koetsen (zoals die waarin ze als aanstaande bruid naar Wenen kwam). Schönbrunnerstraße (U4, halte Schönbrunn)
Eten & Drinken in de omgeving: Restaurant Hietzingerbräu, Brandauers Schlossbräu, Restaurant Schönbrunner Stöckl

Hofmobiliendepot: in dit voormalig meubeldepot van het keizerhuis leidt een Sisi-pad leidt bezoekers langs de permanente tentoonstelling Sissi im Film – Möbel einer Kaiserin, met meubels die in de Sissi-films uit de jaren vijftig zijn gebruikt. Andreasgasse 7 (U3 halte Zieglergasse)
Eten & Drinken in de omgeving: Café Restaurant Depot, Café Ritter, Trzesniewski Mariahilfer Strasse 95

Hermesvilla: het ‘buitenhuis’ dan Sisi cadeau kreeg van haar echtgenoot keizer Franz Joseph. Dankzij de vele bewaard gebleven persoonlijke bezittingen en de deels authentieke inrichting (zoals de slaapkamer van de keizerin) krijg je een goed beeld van hoe het keizerlijke paar hier leefde. De gratis rondleidingen op zondagen (aanmelden niet nodig) zijn erg de moeite waard. In de Lainzer Tiergarten zelf kun je heerlijk wandelen, fietsen of picknicken. De Hermesvilla is het beste bereikbaar via het Lainzer Tor, een van de zes ingangen van de Lainzer Tiergarten. Neem metro U4 richting Hütteldorf, stap bij station Hietzing over tramlijn 60 richting Rodoun en stap bij de halte Hermesstraße over op buslijn 55A naar het Lainzer Tor. De bus stopt direct voor de deur.
Eten & Drinken in de omgeving: café-restaurant Labstelle, Rohrhaus, Gasthaus Lindwurm

Combineer een bezoek aan het Lainzer Tiergarten met de wandeling langs de villa’s van Adolf Loos (Editie 1/2017).

Lees meer in Oostenrijk Magazine editie 2/2018. Editie 4 ligt van 31 augustus tot 9 november 2018 in de winkel en is te koop in onze webshop.