In vrijwel geen ander Europees land zijn de regels voor het stoken van vruchtenbrand zo soepel als in Oostenrijk. Vooral in Tirol wordt de nationale hobby van oudsher intensief beoefend. Het Bundesland telt zo’n 5000 zogeheten ‘Brennberechtigte’ en jaarlijks wordt er zo’n drie miljoen kilo fruit uit de regio gedestilleerd. De Tiroler Schnapsroute is een themaweg langs veertig topdestillateurs in noord- en oost-Tirol. Alle partnerbedrijven bieden rondleidingen en proeverijen aan met uitleg over het proces van branden. Sommigen hebben vaste openingstijden. Anderen – voor wie het stoken een nevenactiviteit is – kunnen alleen op afspraak worden bezocht. Voor proeverijen wordt vaak een kleine vergoeding gevraagd.

in Pill (bij Schwaz in de Silberregion Karwendel) kun je bovendien het Schnapsmuseum Plankenhof bezoeken, met 35 deels eeuwenoude destilleerketels. Een rondleiding door het museum (in Duits of Engels) begint met een presentatie over de kunst van het destilleren van fruit, gevolgd door een ‘geurtest’ in de vijfhonderd jaar oude keldergewelven onder het pand en eindigt in een proeverij van de branden en likeuren die brander en museumoprichter Michael Khuen-Belasi uiteraard zelf ook produceert. Onderweg kun je de historische destilleerketels bewonderen. Je entreekaartje is een Schnapsglas dat je na afloop als aandenken mee naar huis kunt nemen.

Lees meer over de Tiroler Schnapsroute en over geschiedenis, wetgeving en stookkunst in Oostenrijk Magazine editie 3/2018.

Oostenrijk Magazine editie 3/2018 is te koop in onze webshop.

Kijk wat je allemaal in de omgeving kunt doen op onze wegzijzer.