Van oorsprong is riesling een Duitse druif: de wieg moet ergens langs de Rijn hebben gestaan. Riesling is in Duitsland zo belangrijk dat hij er ook wel de koning der wijnen wordt genoemd. De druif verspreidde zich echter naar het zuiden en kwam in Oostenrijk langs de Donau en in de diverse zijdalen terecht. En ook daar heeft hij koninklijke allures! Onder andere in de Wachau en het Kremstal vind je prachtige Rieslings. Dat heeft vooral ook te maken met de bodems in dit gebied: veel lei- en vuursteen die zorgen voor een complexe en ‘minerale’ smaak. De löss in de bodem voegt daar tonen van rijpe citrus aan toe.

Meer over Koning Riesling in Oostenrijk Magazine editie 3/2018. Oostenrijk Magazine editie 3/2018 is te koop in onze webshop.

Proefnotities

Riesling 2016, Ried Rameln, Kremstal DAC, Weingut Proidl
Verkrijgbaar bij Winterberg Wijnen, prijs € 13,95 (winterbergwijnen.nl)

Geurend naar sinaasappel en andere rijpe citrus, vol en rijk van smaak, met mooie zuren
Prettig om te drinken, duidelijk anders dan Duitse Riesling. Van de etiketten worden we alleen minder vrolijk…

Riesling Federspiel 2015, Ried Steiger, Weingut Josef Fischer, Wachau
Verkrijgbaar bij Winterberg Wijnen, prijs € 11,95 (winterbergwijnen.nl)

Steinfeder, Federspiel en Smaragd zijn aanduidingen voor droge kwaliteitswijnen uit de Wachau. Federspiel is de middelste categorie van deze drie: het alcoholpercentage ligt voor een Federspiel tussen de 11,5 en 12,5%. Niet al te zware wijnen dus, heel fijn drinkbaar. Deze was iets gerijpt van karakter, met geur en smaak van appel en limoen. Stevige zuren, sappig. Een glas wijn voor de betere dorst.

Riesling Federspiel 2016, Ried Bruck, Domäne Wachau, Wachau
Verkrijgbaar bij Anfors-Imperial, prijs € 15,25 (anfors-imperial.com)

Een wijn van de koelste en hoogste gelegen wijngaarden van de Wachau. En waarschijnlijk mede daarom een totaal andere wijn dan de Federspiel van Fischer (hoewel ook de jaren verschilden natuurlijk). Notig, bloemig, met tonen van kamille; tevens floraal en kruidig. En soms wat abrikoos of perzik. Duidelijke Riesling-zuren, heel droog. Qua karakter ingetogen, slank en elegant. Misschien zelfs een tikje ‘streng’. Fijne wijn!

Riesling Smaragd 2016, Ried Kirnberg, Weingut Josef Fischer, Wachau
Verkrijgbaar bij Winterberg Wijnen, prijs € 18,95 (winterbergwijnen.nl)

Met de Smaragd-wijnen uit de Wachau heb je de hoogste kwaliteitscategorie in het glas, met minimaal 12,5% alcohol. Stevige en volle Rieslings dus. Deze geurde naar marsepein en tropisch fruit. In de mond vol, smaken van sinaasappel en mandarijn, en prachtige zuren. Een dagje open laten staan is geen probleem, en zelfs tegen pasta met artisjok is deze kanjer opgewassen.

Riesling 2016, Ried Moosburgerin, Kremstal DAC, Weingut Josef en Philipp Bründlmayer
Verkrijgbaar bij Winterberg Wijnen, prijs € 16,95 (winterbergwijnen.nl)

Opnieuw een mooie krachtige en kruidige Riesling, complex en vol sinaasappelgeuren en tropisch fruit. Zwoel, stevig van structuur, met bitters aan het eind, maar ook een licht restzoetje. Gemaakt door een wijnboer die tot de Junge Wilde Winzer behoort. Dat vraagt om meer ….