Sauvignon blanc staat behalve in Stiermarken ook in andere wijnregio’s van Oostenrijk, maar die uit het zuiden is wel het beroemdst. De aromatische druif komt oorspronkelijk uit de Franse Val de Loire. Toch doet ze het in Oostenrijk erg goed, door de optimale combinatie van zonnige hellingen, armere bodems en koele nachten. Sauvignon blanc werd al in de 19e eeuw in Stiermarken geïntroduceerd door aartshertog Johann (1782-1859).

Een uitvoerige beschrijving vind je in Oostenrijk Magazine editie 2/2018. Oostenrijk Magazine editie 2/2018 is te koop in onze webshop.

Proefnotities

Sauvignon Blanc Steierische Klassik 2016, LacknerTinnacher, Südsteiermark
Verkrijgbaar bij Colaris, prijs € 12,75 (colaris.nl)

Lichte, zuivere en vriendelijke wijn, met bloemige aroma’s en een toefje abrikoos. Mooie zuren en een hoge ‘Buschenschank’-factor. Gewoon erg lekker dus.
Steierische Klassik is een term die door 10 wijnhuizen in Steiermark gebruikt wordt. Daarmee duiden ze droge witte Qualiteitswein aan, gemaakt van voor Steiermark traditionele druivenrassen. De wijnen komen op de markt vanaf 1 maart van het jaar volgend op de oogst en zijn bedoeld om in de eerste 2 à 3 jaar te drinken.

Gamlitzer Sauvignon Blanc 2016, Sattlerhof, Südsteiermark
Verkrijgbaar bij Wijnkoperij De GoudenTon, prijs € 21,95 (degoudenton.nl)

Ingetogen en elegante Sauvignon Blanc. Bleek van kleur, citrus en tropisch fruit in de neus, met vleugjes peer en meloen. Vol in de mond, rond, stevige zuren, kruidig, met hier en daar wat kruisbes en een tikje zwarte bes in smaak. Echt een Sauvignon Blanc uit Steiermark: het midden houdend tussen Sauvignon Blanc uit de Loire en Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland.

Sauvignon Blanc Classic 2016, Alex Siedler
Verkrijgbaar bij Women on Wine, prijs € 12,95 (womenonwine.nl)

Aanvankelijk lichte en vrolijke wijn, redelijk neutraal in geur, kruidig en prikkelend, elegant in de mond. Komt helemaal los bij het eten en ontwikkelt sterk in het glas. Is niet volledig droog, heeft mooie zuren, in afdronk wat grapefruit. Een wijn met onvermoede kanten.
‘Classic’ heeft in de Oostenrijkse wijnwet geen officiële status, maar is wel toegestaan op het etiket. Het gaat om wijnen die het karakter van hun druivenras moeten weerspiegelen, licht in alcohol zijn en geen merkbare houttonen bezitten.

Sauvignon Blanc 2015 Unfiltriert, Michael Wenzel, Burgenland
Verkrijgbaar bij YanFlorijn, prijs € 15,95 (yanflorijn.nl)

Krachtige wijn, met tonen van mandarijntjes. Geen ‘klassieke’ Sauvignon Blanc-aroma’s hier. Ontwikkelt zeer sterk in het glas, heeft ijle zuren, is desondanks vol en combineert uitstekend bij het eten. De wijn is niet geklaard en niet gefilterd.

Sauvignon Blanc Classic 2015, Skoff Original, Steiermark
Verkrijgbaar bij Rietveld Wines, prijs € 15,50 (rietveldwines.com)

Zwoele geuren van vanille en schuimblok. Kruidige wijn, vol, tropisch, rijpe kruisbes, cassis, ontwikkelt zich goed onder invloed van zuurstof. Een wijn die de aandacht vraagt.
Sauvignon Blanc Classic 2014, Muenzenrieder, Burgenland
Verkrijgbaar bij Rietveld Wines, € 10,95 (rietveldwines.com)
Duidelijk gerijptere wijn, donkergeel van kleur met een groene zweem. Aromatisch, tropisch fruit. In de mond krachtig, tropisch fruit, hoge zuren, vol, vettig, droog, mooi en een genot om te drinken.

Sauvignon Blanc Obegg 2011, Skoff Original, Steiermark
Verkrijgbaar bij Women on Wine, € 29,95 (womenonwine.nl)

Wat een verrassing, deze zeven jaar oude Sauvignon Blanc van Mr. Sauvignon himself. Groene kruiden, wijnruit, dragon, peer en geur en smaak, met stevige zuren. Een wijn die wat zuurstof nodig heef; krachtig, stevige houttonen, vettig. Bij het eten een veeleisende wijn, maar fantastisch te ervaren dat ook dit Sauvignon Blanc kan zijn.