Proefnotities

De heilige die zijn naam leende aan het rode Oostenrijkse druivenras Sankt Laurent is de patroonheilige van de koks: Laurentius. Zijn naamdag is op 10 augustus, de datum waarop de Laurenzi- of Lorenztraube begint te rijpen. Een Sant Laurent-wijn wordt gekenmerkt door elegantie en friszuur fruit. Niet al te zwaar en toch echt serieus. Lees er meer over in Oostenrijk Magazine editie 1-2018. Hier een selectie van wijn-smaakcombinaties en verkoopadressen.

Sankt Laurent 2013, Umathum, Burgenland
Geïmporteerd door Imperial Wijnkoperij, prijs € 16,35 (Imperial Wijnkoperij)

Prachtig bordeauxrood van kleur. Zwoele geuren van frambozen en een toefje vanille. Elegant, kruidig, met wat laurier in de afdronk, frisse zuren. En nog mooier onder invloed van wat zuurstof, bijvoorbeeld door het laatste glas voor de volgende dag te bewaren.

St. Laurent Reserve 2013, Lentsch, Burgenland
Geïmporteerd door De Kelder van de Coningh, prijs € 18,00 (De Kelder van de Coningh)

Donkerpaars van kleur, romig van geur met veel fruit. Mooie geïntegreerde houttonen, kruidig. Lange afdronk, met tonen van zoethout. Milde tannines.

Vom Kiesel 2015, Strehn, Mittelburgenland
Geïmporteerd door De Kelder van de Coningh, prijs € 12,25 (De Kelder van de Coningh)

Paarsrood van kleur. In de neus nog wat gesloten (jong!), met wat lichte kruidigheid. Mineraal, stevige tannines, wat droptonen in de afdronk, milde zuren. Ik zou deze wijn nog even laten liggen, of bij een stevige stukje vlees of gegrilde groente als paprika’s serveren.

St. Laurent 2013, Heinrich, Burgenland
Verkrijgbaar bij de winkels van Wijnkoperij De Gouden Ton, prijs € 19,95 (Wijnkoperij De Gouden Ton)

Donker bordeauxrood van kleur. Rijp rood fruit in de geur, met tevens wat aardse tonen. Een stevige eetwijn, die ook baat heeft bij wat zuurstof.

St. Laurent 2013, Winzerkeller Andau, Burgenland
Verkrijgbaar bij Gall & Gall, prijs € 8,79 (gall & gall)

Fruitige aroma’s, met een likje hout uit een sigarenkistje. Kruidig en pittig met aangename zuren en milde tannines. Gewoon een prettig glas.

St. Laurent Classic 2015, Keringer Mönchhof, Burgenland
Geïmporteerd door De Kelder van de Coningh, prijs € 10,50 (De Kelder van de Coningh)

Kersen in de neus, met aanwezige houttonen. Lichte, fruitige wijn met een wat kortere afdronk. Heeft baat bij wat zuurstof om in balans te komen.