Drauradweg in Karinthië

Het zonnige zuiden

Tekst: Emely Nobis / Beeld: Frits Roest

Vlakke wegen, historische stadjes en prima picknickplaatsen maken van de Drauradweg – van Italië over Oostenrijk naar Slovenië – een ontspannen fietsroute. Verkenning van enkele etappes in het berg- en merenlandschap van Karinthië.

Soms is het water zo rustig dat de lucht spiegelt

Wat een service! Vijf minuten geleden hebben we bij fietsverhuurder More in Spittal an der Drau onze gereserveerde e-bikes opgehaald en laten afstellen. Nu constateren we dat het stuur toch iets hoger moet. Als we ons opnieuw bij de verhuurder melden, krijgen we zonder erom te vragen een setje inbussleutels mee voor onderweg. Zo zijn we zelfredzaam mocht ook de nieuwe afstelling niet optimaal blijken.

Die e-bikes zijn pure luxe, want onze geplande fietsroute kent nauwelijks hoogteverschillen. We willen enkele etappes verkennen van de Drauradweg, die van Toblach in Zuid-Tirol door het zonnige zuiden via Oost-Tirol en Karinthië naar Maribor in Slovenië voert. In het Oostenrijkse deel van het traject is de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in de kwaliteit van het wegennet. Je fietst hier in het algemeen op geasfalteerde of goed begaanbare fietspaden en op rustige, verkeersluwe straten met weinig hoogteverschil direct langs de Drau-oevers. Dat maakt een fietsvakantie hier erg geschikt voor families met kinderen en voor iedereen die actief en toch comfortabel op pad wil zijn.

Spittal an der Drau-Paternion

De Drauradweg is na de Donauradweg de populairste fietsroute van Oostenrijk. Veel toeristen beginnen hun tocht in het Oost-Tiroolse Lienz en nemen Villach in Karinthië als eindpunt. Wij willen pas in Karinthië beginnen en ook na Villach nog een stuk verder fietsen; het leeuwendeel van het 366 kilometer lange traject loopt immers door deze deelstaat. Ons startpunt is Sachsenburg, een oud vestingstadje rondom een mooi historisch plein. We overnachten er bij een van de Drauradwegwirte: een club gastronomen langs de Drauradweg met extra service. Zo kun je bij de hoteliers zonder problemen één overnachting boeken, bieden de aangesloten restaurants fietsvriendelijke maaltijden en kun je als fiets­toerist bij alle Drauradwegwirte gratis het toilet gebruiken, zelfs als je niets wilt consumeren. Een kleine maar fijne geste.

Vanuit Sachsenburg reizen we de volgende ochtend per trein naar het grotere Spittal an der Drau om onze gereserveerde fietsen op te halen. Veel plaatsjes langs de Drauradweg liggen aan of niet al te ver van het spoor. Ook dat is een pre: Dankzij het goede openbaar vervoer kun je op meerdere plaatsen starten (of een deel van je route afkorten) en ben je dus erg flexibel in het uitstippelen van etappes. Als je ergens langer wilt blijven of van de officiële (zeven) etappes wilt afwijken, is dat dankzij het goede vervoer eigenlijk nooit een probleem. Omdat er onderweg genoeg te zien is én we relaxed willen fietsen, besluiten we de eerste dag niet meer dan vijftig kilometer af te leggen. In Spittal an der Drau zelf blijven we niet lang, maar we maken wel even een omweg langs slot Porcia, een van de belangrijkste renaissancegebouwen in Oostenrijk. Er is nu een museum in gevestigd dat dankzij z’n grote modelspoorbaan een must is voor liefhebbers.

Eenmaal uit de stad fietsen we al gauw over fiets- en bospaden langs de oevers van de meanderende Drau. De bewegwijzering met bordjes (R1) of richtingpijlen op het asfalt) is uitstekend. We doorkruisen met mais bebouwde akkers (grondstof voor de in Karinthië veel gegeten polenta), passeren boerengehuchten, steken een enkele keer via een brug de rivier over en fietsen over een dam tot aan de waterkrachtcentrale van Paternion, waar het neerstortende water uit stuwtrappen turbines aandrijft die elektriciteit opwekken. Vanaf Paternion tot in Kroatië vind je overal in de rivier zulke stuwmeren met waterkrachtcentrales. Om het ecosysteem niet te verstoren, zijn er wel overal vistrappen aangelegd; anders zouden de vissen door de hoogteverschillen niet vrij kunnen migreren.

Paternion-Sankt Jakob im Rosental

Vanaf Paternion slingert de Drau zich verder dalwaarts richting Villach, de op een na grootste stad van Karinthië. Daar aangekomen parkeren we onze fietsen bij de Radbutler (een bewaakte fietsstalling langs de Drau-oever) zodat we letterlijk de handen vrij hebben om het mooie oude centrum met leuke winkels en restaurants te verkennen. Bij de Villacher Brauhof – het restaurant van en naast de lokale brouwerij – lunchen we onder de kastanjebomen op de binnenplaats. Het is er op deze snikhete dag aangenaam toeven, zeker onder het genot van een Villacher Radler. Al te lang kunnen we echter niet uitpuffen. Om 2 uur vertrekt er een rondvaartboot vanaf het congrescentrum in Villach naar het plaatsje Sankt Niklas en terug. De kans om een deel van de route op in plaats van langs het water af te leggen, willen we niet missen en dus snellen we naar de ‘butler’ om onze fietsen weer op te halen. Bij de nabijgelegen aanlegplaats van de boot is het gezellig druk. Overal op de oevertrappen en op het kleurrijke loungemeubilair langs de kade zitten en hangen mensen.

Eenmaal aan boord parkeren we onze fietsen en genieten we van het omringende berg­landschap. We varen onder de rode Friedensbrücke door, passeren de plek waar de Gail in de Drau vloeit en zien op een rots in een bocht van de rivier de renaissanceburcht Wernberg liggen. Vlak voordat de boot na zo’n vijftig minuten varen terugkeert naar Villach, gaan wij in Sankt Niklas van boord. De verleiding is groot om een omweg te maken naar de nabijgelegen Faaker See en daar een verkoelende duik te nemen, maar omdat we geen badkleding bij ons hebben, fietsen we verder via kasteel Rosegg naar onze eindbestemming van die dag: het landelijke Mühlbach bij Sankt Jakob im Rosental. Als we ’s avonds op het terras van landhotel Rosentalhof eten, komen we zelfs al ‘bekenden’ tegen: Andere fietsers die we die dag enkele malen zijn gepasseerd (of andersom).

Sankt Jakob im Rosental- Seidendorf

Het is nog heiig als we de volgende dag weer op de fiets stappen. Telkens weer voert de weg ons weg van de Drau-oever om via ‘omwegen’ door idyllische boerengehuchten als Dreilach, Längdorf, St. Oswald en Feistritz im Rosental toch weer naar het water terug te keren. Bij de gigantische stuwmeren van Feistritz en iets verderop Ferlach zien we pas goed hoe ‘gestuwd’ de Drau is. We fietsen over een dam naar het plaatsje Ferlach, waar we een afsteker naar het centrum maken voor een bezoek aan het beroemde Buchsenmacher- und Jagdmuseum in kasteel Ferlach. Al sinds de 17e eeuw zijn de wapensmeden van Ferlach tot ver over de grens beroemd vanwege hun handgemaakte (jacht)geweren, vaak rijk versierd met metalen ornamenten. In het museum kun je tal van fraaie exemplaren bewonderen.

Boerderij met kapel

Na Ferlach fietsen we goeddeels over een met dennenappels bezaaid schaduwrijk bospad en stoppen we geregeld bij mooie doorkijkjes naar de Drau. Op het water zien we zwanen en dobberende roeibootjes. Langs de oevers zijn er picknickplaatsen, bankjes en fonteintjes met drinkwater. Indrukwekkend is vooral de permanente blik op het Karawankengebergte, vandaag prachtig getooid in vijftig tinten grijs, en de opmerkelijk steile kliffen langs een deel van de oevers. Een kilometer of zes achter Ferlach voert een brug ons naar de noordoever van de Drau; vijf kilometer verderop fietsen we over de stuw van de waterkrachtcentrale Annabrück – hier dus tevens fiets- en wandelpad – weer terug naar de zuidoever. Via Sankt Margareten im Rosental bereiken we onze eindbestemming in Seidendorf bij St. Kanzian, net voordat er een heftige maar verfrissende zomerbui losbarst. Ons logeeradres hier is Fishery Steffan, een  vakantiepark dat is gespecialiseerd in visvakanties, maar dat dankzij z’n ligging op een schiereiland in de Drau ook toeristen van de Drauradweg lokt. Als we laat op de avond op het terras van onze blokhut zitten, kleurt de ondergaande zon de lucht oranje en worden de bergen romantisch weerspiegeld in het water. Een waardig slotakkoord van deze Drau-fietstocht.

Overige Tips & Adressen

Algemene informatie over de etappes van de Drauradweg ( te herkennen aan de routebordjes met R1), fietsverhuur, transport onderweg, gastronomie, overnachtingsmogelijkheden, bezienswaardigheden en het bestellen van fietskaarten: drauradweg.com

Meer informatie over mogelijke uitstapjes op het traject in Karinthië en over de Kärnten Card die korting biedt op tal van entreeprijzen: kaernten.at

Veel plaatsjes langs de Drauradweg liggen aan het spoornet en zijn dus goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Plan je reis op oebb.at

Vanaf het Congress Center in Villach vaart enkele keren per dag een boot naar Sankt Niklas-Faaker See en weer terug. Een enkele reis duurt 50 minuten. De fiets kan mee, maar wie de hele rondvaart boekt en weer terugkomt naar Villach, kan de fiets ook stallen bij de Radbutler tussen de brug en het Congres Center in Villach. drau-schiffahrt.at

Logeren, Eten & Drinken

Drauradwirte

Ruim vijftig gastronomiebedrijven, hotels, fietsverhuurders en reparatiebedrijven langs de route van de Drauradweg in Oost-Tirol en Karinthië hebben zich verenigd onder de noemer Drauradwegwirte. Via hun website kun je een zogeheten Drau.Kulinarik.Paket bestellen met informatie over de route, het Drau.Kulinarik.Büchl met adressen (en recepten) van aangesloten restaurants, mogelijke uitstapjes/bezienswaardigheden onderweg en tegoedbonnen die je bij elk aangesloten gastronomiebedrijf kunt inwisselen tegen consumpties. De Drauradwegwirte hebben ook een gratis app (voor Android en iPhone) met routekaartjes (uiteraard ook richting aangesloten bedrijven, herkenbaar aan hun logo), informatie over verschillende etappes en bezienswaardigheden onderweg.  drauradwegwirte.at

Zum Goldenen Rössl

Hotel-restaurant van Ferdinand Pemker, voorzitter van de Drauradwegwirte, in het historische stadje Sachenburg, met een gezellig terras aan het dorpsplein. Het hotel biedt ook eigen pakketreizen per fiets door Karinthië aan, samen met de Rosenthaler Hof (zie verderop). Markt­platz 18 in Sachenburg, goldenes-roessl-sachsenburg.at

Drau-Camping

Camping net buiten de stadsmuur van Sachsenburg aan de Drau-oever. Een ideaal uitgangspunt voor kampeerders die enkele etappes van de Drauradweg in deze regio per fiets willen afleggen om aan het einde van de dag weer met de trein terug te keren.  Ringmauergasse 8 in Sachenburg, draucamping.at

Fishery Steffan

Dit vakantiecomplex van de familie Steffan is gebouwd voor vis- en natuurliefhebbers. Je woont in het hotel of in luxe, modern geoutilleerde blokhutten direct aan het water en kunt er een vislicentie huren om in de lagunes van het complex te vissen. Je vangst wordt op verzoek in het bij het complex behorende restaurant bereid. Seidendorf 1 in Sankt Kanzian, fishery-steffan.at

Rosenthaler Hof

Landhotel in het gehucht Mühlbach in St. Jakob im Rosental in een groot (eigen) park, met binnenbad, sauna en stoombaden voor ontspanning na het fietsen. Het hotel biedt ook eigen pakketreizen per fiets door Karinthië aan, samen met hotel-restaurant Zum Goldenen Rössl in Sachenburg. Mühlbach 28 in St. Jakob im Rosental, rosentaler-hof.at

Villacher Brauhof

De Braugasthof van de Villacher privébrouwerij (met een biertraditie die teruggaat tot 1858) heeft een mooie binnenplaats, waar je onder de kastanjebomen verse, regionale maaltijden eet en het lokale bier proeft, zoals Weizen, Zwickl, Franzi, Märzen of de voor fietsers aanbevolen Radler met citroensap. Bahnhofstraße 8 in Villach, villacherbrauhof.at

Plasch

Gasthof van de familie Plasch, met een mooi terras in het groen. Je eet hier vlees en wild van de eigen boerderij en omliggende jachtgebieden. Wie veel verschillende vleessoorten wil proeven, bestelt een Brettljause Huabn. Ook andere producten komen uit de regio, zoals de vis van de naastgelegen viskwekerij. Ressnig 17 in Ferlach, gasthof-plasch.at

Zien & Doen

Spittal an der Drau: Schloss Porcia

Museum in voormalig renaissancekasteel, met onder meer een oude schoolklas, Oostenrijks grootste modelspoorbaan en de zogeheten ‘vorstenkamer’ met een pronkbed uit de Venetiaanse Renaissance. Geopend van begin april-eind oktober. Neuer Platz 1 in Spittal an der Drau, museum-spittal.com

Ferlach: Tscheppaschlucht

Even geen zin in fietsen? Wandel dan door de Tscheppa-kloof bij Ferlach. Vanaf de parkeerplaats aan de voet van de Loiblpas loop je via ladders, trappen en bruggen naar de 29 meter hoge Tschouka-waterval met de ‘duivelsbrug’ en de rotspoort. Vanaf elk eindpunt brengt de Tscheppaschlucht-bus je terug naar de parkeerplaats. Toegankelijk vanaf eind april tot eind oktober. Unterloibl 65 in Unterloibl, tscheppaschlucht-ferlach.at

Ferlach: Buchsenmacher- und Jagdmuseum

Museum over de geschiedenis van de jacht én over de traditie van het handwerk van wapensmeden in Ferlach, waar al sinds 1620 (jacht)geweren van wereldfaam worden vervaardigd, aanvankelijk voor het Oostenrijkse leger; later ook voor de legers van Spanje, Frankrijk en Turkije. Sinds de tweede helft van de 19e eeuw specialiseren de Ferlacher wapensmeden zich in rijk­versierde jachtgeweren. Geopend vanaf 1 mei tot eind oktober. Schloss Ferlach, Sponheimerplatz 1 in Ferlach, jagdmuseum-ferlach.at

Rosegg: kasteel

Dit in de stijl van Italiaanse villa’s gebouwde kasteel, eigendom van de vorsten van Liechtenstein, beherbergt een klein (wassenbeelden)museum. Op het terrein liggen ook een dierentuin en het grootste labyrint van Oostenrijk, samengesteld uit drieduizend haagbeuken op een grondstuk van 2400 vierkante meter. Een toren in het midden dient als oriëntatiepunt. Geopend van begin mei tot begin oktober.  Schloss Rosegg 1 in Rosegg, rosegg.at