Eén dal, drie wintersportgebieden

De pistes van het Pitztal

Tekst: Emely Nobis

Het Pitztal omvat drie wintersportgebieden met elk een eigen karakter. Wat kun je waar beleven?

Hochzeiger: familievriendelijk

Aan het begin van het dal boven het plaatsje Jerzens ligt familievriendelijk skigebied Hochzeiger, met negen liften, veertig kilometer piste (10 km blauw, 22 km rood en 8 km zwart) en een hoogteverschil van duizend meter. Alle pistes, loipen en winterwandelwegen komen samen op een zonnig panoramaplateau bij het middenstation van de Hochzeiger-gondelbaan, met het Zeigerrestaurant als het centraal trefpunt. Binnen is een deel van de ruimte gereserveerd voor HochGenuss – een bar-restaurant waar topwijnen en verfijnd eten worden opgediend in een moderne ambiance (glas, hout, warme kleuren) met uitzicht op de bergwereld rondom.

Vanaf het middenstation loopt een wandelpad (1 km) langs speel- en belevingstations rondom de Alpenden (Zirbe). Vooral leuk in de zomer, als kinderen aan het einde in de twaalf meter hoge toren kunnen klimmen om via een 16 meter lange buis weer naar beneden te glijden.

Afdalen kan desgewenst met de zes kilometer lange rodelbaan richting dal.

In het Snowpark boven het middenstation krijgen snowboarders en freeriders de ruimte. Accommodaties, skischool, sportwinkels en restaurants liggen in Jerzens direct aan de piste.

De pistenbullyrit in dit skigebied is drie keer per week te boeken, telkens vanaf ongeveer 16.30 uur. Eén keer per week is er een rondleiding achter de schermen, bijvoorbeeld over de liftsystemen of de technologie die bij besneeuwen komt kijken. Reserveren noodzakelijk per mail via info@hochzeiger.com of ter plekke bij de kassa van de Hochzeigerbahn. Meer informatie: hochzeiger.com

Pitztaler gletsjer-Rifflsee: voor sportievelingen

Aan het einde van het dal ligt skigebied Pitztaler gletsjer-Rifflsee (1740-3440 meter), met 40,6 kilometer piste en zestien liften. De Pitztaler Gletsjer is het hoogste skigebied van Oostenrijk en de brede pistes zijn sneeuwzeker van september tot eind april. Het is dé plek in het dal voor echte sportievelingen en dient als trainingsgebied voor diverse nationale skiteams. Het is tevens de thuisbasis van het meest succesvolle skipaar ter wereld: Marlies en Benni Raich. (Toer)skiërs en snowboarders kunnen bij de gletsjer afdalen van de Wildspitze, met 3774 meter de hoogste berg van Noord-Tirol. De vele bevroren watervallen trekken ijsklimmers. Voor snowboarders en freeriders is er een Snowpark op 3000 meter hoogte. Het bergstation van de Wildspitzbahn op de Hinteren Brunnenkogel is met 3.440 meter het hoogste met een lift bereikbare punt in Oostenrijk.

Vanaf het uitzichtplatform op de Pitztaler gletsjer, op loopafstand van het bergstation van de Wildspitzbahn, heb je een fantastische 360 graden-panoramablik op de Wildspitze en andere drieduizenders. Hier sta je letterlijk op het dak van Tirol.

De zelfbedieningsrestaurants op de begane grond en de bovenverdieping van het bergstation van de gletsjertrein – Kristall en Wildspitze – bieden Tiroler en internationale gerechten, pastaspecialiteiten en koffiebar. De Kaiserschmarren van Norbert Santeler (uit de hoogstgelegen banketbakkerij van Tirol) is een aanrader.

Het met de gletsjer verbonden skigebied Rifflsee, geliefd bij families, is met de Rifflseebahn bereikbaar vanuit het dorpje Mandarfen.

Een terugkerend evenement in dit skigebied is de Pitztal Wild Face: Een freeriders-wedstrijd in februari waarbij de deelnemers  over ongeprepareerde pistes rijden. In de race zoekt iedereen vanaf 1500 meter hoogte z’n eigen weg naar het dal. Wie het eerst aankomt, wint. Meer informatie: pitztaler-gletscher.at

Kaunergrat: voor rustzoekers

Rustzoekers komen aan hun trekken in natuurpark Kaunergrat, dat zich uitstrekt van het Oberen Inntal tot aan de Ötztaler Alpen. Je vindt er geen geprepareerde pistes. Door het beschermde natuurgebied lopen wel winterwandelwegen, sneeuwschoenroutes, loipen en rodelbanen. In het uit hout en glas opgetrokken Naturparkhaus Kaunergrat bij de Gachenblick – op de overgang tussen Pitztal en Kaunertal – krijg je informatie over wandelingen met gids, evenementen en natuur en cultuur in het park. Ook kun de expositie ‘3000 m. verticaal bezoeken, over de geschiedenis van het natuurpark en de bijzondere flora en fauna. De Naturparkshop verkoopt regionale levensmiddelen en kunsthandwerk. Het café-restaurant Gachenblick (met zonneterras) in het Naturparkhaus biedt specialiteiten uit de streek, zoals Pitztaler Berg­lam en vlees van varkens die met een dieet van kruiden uit de regio zijn opgegroeid. Ook een aanrader vanwege het mooie uitzicht over het Oberes Inntal. Meer informatie: kaunergrat.at

Vervoer naar en in het Pitztal

Het Pitztal is een veertig kilometer lang zijdal van het Inntal en bereikbaar via de grensovergang Reutte (en dan over de Fernpas) of via de Duits-Oostenrijkse grens bij Bregenz (verder door de Arlbergtunnel). Vanaf treinstation Imst-Pitztal rijdt er meerdere keren per dag een bus naar alle plaatsjes in het dal. Het dichtstbijzijnde vliegveld is Innsbruck. Een uitgebreid gratis busnetwerk verbindt alle alle dorpjes in het Pitztal. Een auto heb je hier dus niet nodig. Het plaatsje Jerzens ligt direct onder skigebied Hochzeiger. Wie veel tussen de verschillende skigebieden wil pendelen, kiest wellicht eerder voor accommodatie in St. Leonard – halverwege het dal. Informatie over alle (wintersport)mogelijkheden, accommodatie, evenementen e.d.: pitztal.com

Hintertux Gletcherskigebied
WintersportmuseumWintersportmuseum
Österreich Werbung
Salzburger Adventsingen