Het valt nog niet mee om ze hier te lande te pakken te krijgen, maar gelukkig wordt de moeite beloond… De zeldzame druivenrassen roter veltliner, rotgipfler en zierfandler leveren prachtige wijnen op! Lees er meer over in Oostenrijk Magazine editie 4-2017. Hier een selectie van wijn-smaakcombinaties en verkoopadressen.

Vom Muschelkalk Rotgipfler 2015, Gebeshuber 2015, Thermenregion
Geïmporteerd door Women on Wine, prijs € 19,95 (womenonwine.nl)
Wijn van 40 jaar oude stokken, die 8 maanden rijpte op grote gebruikte houten vaten van 500 liter. Zuiver in neus en mond, met tonen van limoen en citrus. Droog, vrolijk, fruitig en mineralig. Heeft baat bij even op adem komen in het glas. Het komt de complexiteit en expressiviteit ten goede.

Gumpoldskirchner Tradition 2016, Johanneshof Reinisch, Thermenregion
Geïmporteerd door Imperial Wijnkoperij, prijs € 12,55 (imperialwijnkoperij.nl)

Biologische wijn van Zierfandler en Rotgipfler. Na de assemblage van de Zierfandler en Rotgipfler ligt de wijn vier maanden op grote houten vaten. Schone zuivere neus met wat tropisch fruit, meloen en perzik. Volle en kruidige halfdroge wijn, met milde zuren, die droog aandoet. Breed inzetbaar bij de maaltijd, échte eetwijn. En gewoon erg lekker! Combineer eens met fazant of hert.

Rotgipfler 2015, Johanneshof Reinisch, Thermenregion
Geïmporteerd door Imperial Wijnkoperij, prijs € 14,15 (imperialwijnkoperij.nl)

Biologisch, en hoofdzakelijk vergist en gerijpt op roestvrijstalen tanks. Volle en prikkelende wijn, met in geur en smaak zwoel tropisch fruit. Licht kruidig, jeugdig en zuiver. Heerlijk bij ingemaakte groenten, pickles. Lekker als apéritief.

Roter Veltliner 2016, Weingut Ecker Eckhof, Wagram
Geïmporteerd door LekkerSapje, prijs € 12,95 (lekkersapje.nl)

Wijn die volledig op roestvrijstalen tanks vergiste en rijpte. Geurend naar kruiden en diverse fris fruit. Zuiver en prikkelend in de mond, droog, met stevige zuren en tonen van grapefruit, appel en abrikoos. Lekker bij de Brettljause (zie Oostenrijk Magazine editie 4/2017, te koop in onze webshop.

de SALON

Jaarlijks organiseert Österreich Wein Marketing een verkiezing – de SALON – waarin de beste wijnen en wijnboeren (‘Auserwählten’) van het afgelopen jaar gekozen worden. Volgens insiders is het de zwaarste selectie in het land en behoren de winnaars van deze competitie tot de absolute top in wijnland. Dit jaar vierde de SALON zijn dertigste verjaardag. In bijgaande PDF een overzicht van alle prijswinnende wijnen en uitverkoren wijnboeren van 2017.