De Benedictijner monniken van Admont (Stiermarken) gaan met hun tijd mee. Natuurlijk: hun wereldberoemde barokke kloosterbibliotheek met wit gekafte boeken, kleurrijke plafondfresco’s en marmeren vloer blijft eeuwig mooi. Tenminste: als de strijd tegen schadelijke dieren wordt gewonnen. In 2014 werd zo’n tien procent van het boekenbestand (70.000 in de bibliotheek; nog eens 150.000 in de archieven) aangetast door spektorren, zilvervisjes, museumkevers en andere griezelige beestjes. Sindsdien wordt de hele collectie pagina voor pagina schoongemaakt met kleine ‘stofzuigers’, zodat geen larf of eitje ontsnappen kan. Een heus monnikenwerk!

Maar het zijn dus niet alleen boekenwurmen in Admont. De 28 monniken bezitten ook een wijngoed in Slovenië (Dveri Pax), een skigebied (Kaiserau), diverse bossen, een gymnasium, een verpleeghuis en een houtbedrijf. En ze verzamelen moderne kunst. In 2003 openden ze binnen de kloosterpoorten een museum voor hun collectie: zo’n 1500 werken van vooral Oostenrijkse kunstenaars. Ook geven ze kunst in opdracht. Dat leidde bijvoorbeeld tot een humoristische fotoserie van monniken en abdij-personeel als middelpunt van stillevens met historische objecten. Kortom: alleen al in de bibliotheek en het museum ben je een heerlijke
halve dag zoet. Na een lunch in de Stiftsküche kun je dan door naar het natuurhistorisch museum, het museum voor oude kunst, de multimediale presentatie over het kloosterleven en de abdijwinkel. Koop hier een Dveri-Pax-wijn en toast op de vlijtige monniken die het motto Ora Et Labora zo succesvol in de praktijk brengen.

Geopend van 19 maart-5 november i stiftadmont.at; dveri-pax.com

Oostenrijk Magazine editie 2/2017 is te koop in onze webshop.