Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe…

Op pakjesavond is Sinterklaas niet alleen bij ons op bezoek. Ook in Oostenrijk trekt hij met zijn knechten van deur tot deur, maar een discussie over zwarte Piet hoeft hier niet te worden gevoerd. De knecht die de Oostenrijkse St. Nikolaus vergezeld is Krampus, een gemaskerd, duivels wezen gehuld in een geiten- of schapenvel, met roestige ketenen en klokken om het lijf gebonden en in zijn handen steevast een roe. Want ja, ook in Oostenrijk krijgen brave kinderen cadeautjes en worden stoute kinderen gestraft. Krampus tuchtigt hen met zijn roede of stopt ze in zijn zak en neemt ze mee het bos in. Niet alleen op 5 december, maar in de hele adventtijd trekt Nikolaus met een roedel Kramperl (een Pass) in vaak luidruchtige optochten door de straten van Oostenrijkse dorpen en steden.

Perchten

Ze zijn nauwelijks van het toneel verdwenen of er duiken andere monsters op: de Perchten. Tussen de winterzonnewende rond 21 december en Driekoningen op 6 januari trekken ook zij rond (de Perchtläufe). Hun bloederige maskers zijn nog groter dan die van een Krampus en ook hun losse, klepperende onderkaak en drie paar hoorns zijn tamelijk angstaanjagend. Hun griezelige uiterlijk moet de boze wintergeesten verdrijven en geluk en voorspoed brengen.

Interview met Florian Engl, maskermaker

Lees meer over deze bijzondere traditie in Oostenrijk Magazine editie 5. Met veel foto’s en een interview met krampusmaskermaker Florian Engl.

Oostenrijk Magazine editie 5/2016 is te koop in onze webshop.

Kijk wat je allemaal in de omgeving kunt doen op onze wegzijzer.