Nicole van der Pauw

Uiteindelijk in Wenen beland

Nicole van der Pauw is in 2013 naar Wenen verhuisd voor haar huidige baan als Policy Officer Economic Affairs op de Nederlandse ambassade.

In m’n eentje vorm ik de afdeling economie en handel, die zich inzet voor het Nederlandse bedrijfsleven in Oostenrijk – bijvoorbeeld door vragen over zakendoen in Oostenrijk te beantwoorden of ondernemers met potentiële partners hier in contact te brengen. Naar het buitenland gaan was geen grote stap. Ik ben in Friesland geboren, ben opgegroeid in Italië en Duitsland, heb International Economics & Business gestudeerd in Groningen en daarna in Parijs, Stockholm en Berlijn gewoond en nu dus in Wenen.

Drie jaar geleden ben ik in Carnuntum in Neder-Oostenrijk getrouwd met mijn Nederlandse man – die ik al van de studie ken. Inmiddels verwachten we ons eerste kind. Oostenrijkers zijn echte levensgenieters en de kwaliteit van leven in Wenen is hoog, met goed openbaar vervoer en veel groen, cafés en terrasjes. Mij bevalt ook dat ik echt in het hart van Europa woont. Vanuit Wenen reis je in een paar uur tijd naar Praag, Boedapest of Bratislava. Voor mijn werk is het belangrijk dat ik ook de rest van het land ken. Ik reis dus veel, bijvoorbeeld om brancheorganisaties of belangenbehartigers te wijzen op interessante Nederlandse innovaties, technologische ontwikkelingen of bedrijven.

Voor Nederlanders is de hiërarchie in Oostenrijkse organisaties soms wennen. Als een Nederlandse ceo in de vergadering voor iedereen koffie wil halen, staan ze hier op hun achterste benen: dat kan echt niet. Prettig is de loyaliteit. Kiest men eenmaal voor een zakenpartner of aanbieder, dan is dat vaak voor lange tijd. In Nederland wil men nog wel eens switchen als een ander goedkoper is. Hier kiest men toch vooral voor kwaliteit en de zakelijke relatie.’

i nederlandwereldwijd.nl/landen/oostenrijk/zakendoen

Tip
‘Probeer naast de bekende Grüner Veltliner ook eens de rode Oostenrijkse wijnen. Die zijn echt heel goed. Op zakelijk gebied geldt: leer Duits. Al is Wenen een internationale stad met veel internationale organisaties, de voertaal in het bedrijfsleven is Duits. Als je die taal spreekt, al is het nog zo’n beetje, dan schept dat echt eerder vertrouwen.’

Lees meer in Oostenrijk Magazine editie 4/2018. Te koop in onze webshop.

© rosa wessels (rosawessels.nl)
Sandor Cheizoo© Oostenrijk Magazine

Google advertentie