Walliserhof

Design en duurzaamheid

Tekst: Emely Nobis / Beeld: © Walliserhof GmbH

‘Active lifestyle’ in plaats van lege luxe… Met dat motto richten Michaela Berthold en Raimund Meyer van boetiekhotel Walliserhof in het Brandnertal (Vorarlberg) zich op sportieve, natuurminnende gasten. Om ze vervolgens niettemin te verwennen met de nodige luxe: Van fijne wellness tot verfijnd eten.
De kamers kijken uit op het fantastische berglandschap van het Brandnertal

De kamers kijken uit op het fantastische berglandschap van het Brandnertal

Toen Raimund Meyer en Michaela (Michi) Berthold in 2002 de Walliserhof van zijn ouders overnamen, wilden ze graag renoveren. ‘Geld om te moderniseren hadden we niet. Daarom besloten we het juist ouder te maken’, vertelt Michaela.

En dus struinden ze rommelmarkten af en reisden ze de wereld over op zoek naar vintage- en designschatten om hun hotel mee in te richten. Het resultaat is een combinatie van oud en nieuw en van jaren zestig meets Scandinavische flair. Enerzijds veel hout en lichte tinten. Anderzijds warme kleuren, vintage (design)meubels en niet-alledaagse accessoires. Zoals de collage van soepterrines aan een van de wanden in restaurant Hochsitz. Of de verzameling originele tinnen Walser kruiken op een dressoir, een ‘erfenis’ van de Walser families uit het kanton Wallis in Zwitserland die de eerste bewoners van het Brandnertal waren. Zo’n Walser kruik komt ook in het logo van de (naar die eerste bewoners vernoemde) Walliserhof terug.

Pannetjes uit de verzameling sieren de eetzaal

Soepterrines uit de verzameling sieren de eetzaal

Een hotel, drie panden

De Walliserhof werd na de bouw 1966 in eerste generatie gemanaged door Raimunds grootmoeder, terwijl het veel oudere hotel Scesaplana aan de overkant van de straat door haar zuster werd gerund. In 2018 werden de twee hotels samengevoegd. Sindsdien bestaat de Walliserhof uit drie panden met in totaal 100 kamer. In het Scesa-deel (met de receptie en twee bars) ligt het accent op de vintage-look. In het Walliser-deel (met restaurant-bar Hochsitz) overheerst design. Het derde gebouw (met Kids Club) is anders dan de naam Alte Post doet vermoeden juist modern ingericht.

De gezellige bar

De gezellige bar in Scesaplana

Alte Post en ‘Walliser’ zijn onderling met elkaar, maar niet met het Scesa-deel verbonden. ‘We hebben wel overwogen een loopbrug over de straat te maken’, vertelt Michaela, ‘maar dat had te veel voeten in de aarde en zou bovendien het straatbeeld wel erg hebben gedomineerd.’

Familie Berthold-Meyer

Achteraf is ze blij dat het er niet van is gekomen. ‘Gasten blijken het geen enkel probleem te vinden om in hun badmantel de straat over te steken om van een sauna in Scesa naar een sauna of massagebehandeling in Walliser te lopen. De eerste winter na de samenvoeging waren we wel blij met onze keuze voor vrolijke gele badmantels. Ook als er een dik pak sneeuw ligt, is iedereen toch goed zichtbaar.’

Sportieve gasten

Het viersterren superior-hotel heeft uitgebreide wellness­voorzieningen. Verspreid over de gebouwen Scesa en Walliser kun je gebruik maken van diverse stoombaden, sauna’s (zoals een familiesauna en een Finse tuinsauna in de vorm van een iglo) en rustruimtes. Het zwembad met mozaïektegels, in verschillende tinten blauw met daarboven een ‘bos’ van grote bolvormige lampen, is het zoveelste voorbeeld van de goede smaak van Michaele en Raimund. Toch ziet Michaela de Walliserhof eerder als hotel voor sportieve mensen met wellnessvoorzieningen dan als wellnesshotel. ‘Een wellnesshotel associeer ik met mensen die doelbewust de rust opzoeken. Wij richten ons eerder op mensen die de rust opzoeken tijdens activiteiten in de natuur en die het leuk en prima vinden als er af en toe luid wordt gelachen.’

Poollandschap

Poollandschap

Voor z’n sportieve gasten beschikt het hotel over een eigen tennisbaan, een fitnessruimte en een yogaruimte in de vintage ‘balzaal’ met kroonluchters en visgraatparket – waar geregeld workshops zijn en elke dag een yogales via livestream kan worden gevolgd. Sinds 2022 beschikt het hotel bovendien over een eigen rijschool met manege. En wie actief naar buiten wil, kan er fietsen en ski’s huren.

Michaela en Raimund, die met hun vier kinderen boven de paardenstal op het terrein wonen, willen zo veel mogelijk in harmonie met natuur leven. Bij de renovatie van het hotel zijn daarom natuurlijke materialen gebruikt. Ook komt de groene stroom uit Vorarlberg zelf en in de keuken van het restaurant (met uitzicht op de bergen van de Ratikon) wordt gewerkt met (veelal biologische) ingrediënten van vooral regionale producenten. Michaela: ‘Maar onze vrije-uitloop-eieren bijvoorbeeld komen uit Tirol. Voor grote hotels is het lastig om de hoeveelheden die je nodig hebt gegarandeerd en in een constante kwaliteit geleverd te krijgen. Voor de duizend eieren die wij elke week verwerken, moesten we daarom naar Tirol uitwijken.’

Mooi opgemaakte gerechten in het vriendelijk ingerichte restaurant Hochsitz

Mooi opgemaakte gerechten in het vriendelijk ingerichte restaurant Hochsitz

Om voedselverspilling te voorkomen, is de Walliserhof afgestapt van het in veel hotels gebruikelijke saladebuffet – waar altijd veel van overblijft. Bij het diner wordt nu elk van de verfijnd opgemaakte en smaakvolle gangen aan tafel geserveerd en de porties zijn relatief klein. Wie meer wil, kan altijd bijbestellen. En wil je na een zware lunch ’s avonds alleen een hoofdgerecht (keuze uit vlees, vis of vegetarisch), dan is dat ook prima. Michaela: ‘We hebben inmiddels zo veel ervaring met plannen dat er vrijwel niks overblijft. Van sommige vegetarische gerechten weten we bijvoorbeeld dat altijd zo’n 40 procent van de gasten daarvoor kiest. En als er een Zwiebelrostbraten op de kaart staat, wordt dat bijna gegarandeerd door 90 procent besteld. Alleen als er plotseling twintig gasten van buiten komen, hebben we een probleem. Dan zijn sommige gerechten gewoon op en bedenken we spontaan iets anders met wat we in huis hebben.’

Want hoewel dus ook niet-hotelgasten in restaurant Hochsitz terecht kunnen, eten die gewoon wat de pot schaft. ‘Een à la carte-kaart werkt voedselverspilling in de hand, want je moet dan voor elk gerecht op de kaart alles in huis hebben. Dat is onmogelijk als je altijd vers wilt koken.’

Lässig

Chillruimte in de Kids Club

Chillruimte in de Kids Club

Hoe serieus Michaela en Raimund ook zijn over design en duurzaamheid, als gast ervaar je de sfeer in het hotel vooral als ‘lässig’, dat mooie Duitse begrip dat misschien nog het beste te vertalen is met ‘ongedwongen’. Behalve door de persoonlijke inrichting en de informele sfeer dragen ook de vele activiteiten die binnen- en buitenshuis worden georganiseerd daaraan bij. Van vingerverven tot ponyrijden en disco- of filmavond voor de kleintjes tot cocktailavond, midnight-spa of downhill bike-toer voor grotere mensen. Zo proberen Raimund en Michaela hun gasten een vakantieervaring te bieden die ze zelf ook cool zouden vinden. Dat lukt heel aardig.

Walliserhof, Mühledörfle 158 in Brand, walliserhof.at

Ook honden zijn in dit hotel welkom

Lees hier meer over het Brandnertal en wat je er met de Walliserhof als uitgangspunt zoal kunt zien en doen.

Kijk wat je allemaal in de omgeving kunt doen op onze wegwijzer




Wellness Resort Hotel Alpina
Watertrappen in de Kneipptuin
Das THERESA in de winterDas THERESA
© Stanglwirt, Caroline Hechenberger
Zugspitze Resort - AbenteuerpoolEva Trifft Fotografie
© Mischa Nawrata 2017