Zillertal Arena

Familiezomer

Tekst: Emely Nobis / Beeld: Frits Roest

De Zillertal Arena is het grootste skigebied in het Tiroolse Zillertal. Toch valt er ook in de zomer genoeg te beleven, zeker voor families. Wat kun je zoal zien & doen tijdens een verblijf hier?

Het Zillertal werd in 889 voor het eerst in een oorkonde vermeld als “Cilarestale”. Het bijna vijftig kilometer lange zijdal van de Inn wordt doorstroomd door de rivier Ziller en omzoomd door de Zillertaler Alpen. Vandaag de dag is het een van de meest toeristische regio’s van Tirol, maar het overgrote deel van die toeristen komt in de winter. Tijdens een zomervakantie hier heb je dus relatief veel ruimte.

Zell am Ziller

Blik op Zell am Ziller

Zillertal Arena, een van vier vakantieregio’s in het Zillertal, strekt zich uit over zowel Tirol (Zell-Gerlos) als het Salzburgerland (Wald-Königsleiten en Krimml-Hochkrimml). Wij verkennen de ‘Tiroolse kant’ vanuit Zell am Ziller. Het dorp op circa 575 meter boven zeeniveau geldt als de ‘toegangspoort’ tot de Zillertal Arena en is door z’n centrale ligging een prima uitgangspunt voor uitstapjes in de weide omgeving.

1. Wandelen

Zillertaler Almtribune

Zillertaler Almtribüne

Zowel Zell als het hoger gelegen Gerlos (1247 meter) bieden toegang tot een uitgebreid netwerk aan wandelpaden: Van gemakkelijk tot (middel)zwaar. Omdat de Zillertal Arena zich nadrukkelijk als familiegebied presenteert, kiezen wij voor een familiewandeling. De Gerlossteinbahn in Hainzenberg (Dörfl 39) brengt ons naar het bergstation (1643 meter), uitgangspunt van een relatief korte tocht (circa een uur) naar het uitzichtplatform Zillertaler Almtribüne. Een tiental informatieborden op dit licht stijgende themapad vertellen meer over de regio, bijvoorbeeld over de Almabtrieb en het klederdrachtfeest Gauderfest. Interactieve elementen langs de route maken het voor kinderen extra levendig. Zo kunnen ze met koeklokken het kerstlied ‘Stille Nacht, Heilige Nacht’ spelen.
Eenmaal aangekomen bij de Almtribüne wordt je beloond met een fantastisch uitzicht op Zell am Ziller, Mayrhofen en alles ertussenin. Daarna is het rechtsomkeer maken en via dezelfde weg teruglopen, want het uitzichtplatform is het letterlijke einde van deze wandelroute.

Berghotel Gerlosstein

Berghotel Gerlosstein

Een prima adres voor een lunch met kinderen is Berghotel Gerlosstein vlakbij het bergstation. Rondom dit bergrestaurant liggen een kinderboerderij en een grote speeltuin. Wie daarna nog energie heeft, kan vanaf hier een korte wandeling naar de Arbiskögerl (1.835 meter) maken. Meteen aan het begin kom je langs een fotopoint in de vorm van een grote houten ring. Als je op het bankje erachter gaat zitten, kun je jezelf fotograferen met de bultige Gerlossteinwand perfect op de achtergrond. De gemakkelijke bergtopwandeling volgt vanaf hier een goederenweg en na ongeveer 50 minuten wacht op de top opnieuw dat mooie uitzicht over het Zillertal. Ook nu geldt: Heen- en terugweg zijn hetzelfde, maar je kunt de terugweg wel verlengen door via de in totaal 7 kilometer lange goederenweg in ongeveer twee uur tijd naar het dalstation van de Gerlossteinbahn (923 meter) te lopen.

Gerlossteinalm

Gerlossteinalm

Klik hier voor een overzicht van alle wandelmogelijkheden in het gebied Zell-Gerlos.

2. Uitstapjes met kinderen

De Zillertal Arena heeft zeven zogeheten Erlebniswelten voor kinderen en jongeren. Op de Rosenalm bijvoorbeeld (bereikbaar met de Rosental-kabelbaan) is er een kasteel opgetrokken uit sparrehout, een knikkerbaan en de Fichtensee voor waterplezier. Vlak naast de Rosenalmbahn I&II ligt de rodelbaan Arena Coaster. In Zell ligt Freizeitpark Zell met een groot buitenzwembad, midgetgolfbaan en boulder-toren. In Gerlos biedt het Abenteurerpark onder andere een Flying Fox-parcours en een MTB-parcours. Klik hier voor een overzicht van alle Erlebniswelten.

Fichtenschloss

Fichtenschloss © Zillertal Arena

Altijd leuk: Een ritje met de Zillertalbahn. De trein rijdt van begin juli tot begin oktober twee keer per dag over een afstand van 32 km en via 35 bruggen van Jenbach naar Mayrhofen, met een tussenstop in Zell am Ziller. Deels met meer dan 120 jaar oude wagons met houten bankjes. Twee keer per week worden de wagons getrokken door een nostalgische stoomlocomotief. Informatie en dienstregeling: zillertalbahn.at

Zillertalbahn

Diesellok van de Zillertalbahn

Een leerzame excursie is die naar de Hochzeller Käsealm van de familie Rieser op de Hainzenberg. Het programma (ongeveer twee uur) omvat een bezoek aan een show-goudmijn, het vervoer heen en terug met de Zillertaler Goldexpress (stoptreintje op banden) en een bezoek aan het ‘kaasmuseum’ in een elders afgebroken en hier weer opgebouwde 150 jaar oude almhut. Aan de hand van een film en oude apparatuur krijg je te zien hoe kaas vroeger werd gemaakt. Er is ook een moderne kaasmakerij, maar daar kun je om hygiënische redenen alleen door een ruit naar binnen kijken. Een kaasproeverij is wel onderdeel van de excursie. In de winkel naast de alm kun je kaas, spek en schnaps uit eigen productie kopen. De heerlijke kaas is wat ons betreft ook zonder de excursie een omweg waard.

Hochzeller Käsealm Shop

Hochzeller Käsealm Shop

Unterberg 109 in Hainzenberg, goldschaubergwerk.com

Over een totale lengte van bijna 50 kilometer brengt de tolweg Zillertaler Höhenstraße je (ook per bus) in de zomer tot op een hoogte van 2.020 meter, met onderweg een fantastisch panorama op de Zillertaler Alpen. Langs de route zijn meerdere cafés en berghutten. Murmelland Zillertal, gelegen op 1.800 meter hoogte, is met z’n speeltuin en klein marmotten-dierenpark een aanrader voor gezinnen (toegang gratis).

Leuk met en zonder kinderen is een bezoek aan het BrauKunstHaus (Bräuweg 1), de multimediale bier-beleveniswereld van de Zillertaler brouwerij in Zell am Ziller. Over drie verdiepingen is hier een aansprekende en speelse expositie te zien over alles wat bij het brouwen van (Zillertaler) bier komt kijken, maar wordt ook ingegaan op tradities en gebruiken in het Zillertal. Lees hier over ons bezoek aan deze bierbrouwerij.

3. Eten & drinken

Gasthof Bräu
Stube in Gasthof Hotel Bräu

Stube in Gasthof Hotel Bräu

Dit hotel-restaurant, gevestigd in het eeuwenoude Polsingerhaus is eigendom van de familie die ook het Zillertaler bier brouwt. De Stuben, al eeuwenlang bijna onveranderd, zijn ware juweeltjes met mooi houten meubiliar, houten lambrisering en smeedijzeren lampen. Olieverfschilderijen van Tiroolse kunstenaars tonen de voorouders van de familie én geven een beeld van de traditionele klederdracht en tradities van de streek. Op de kaart traditioneel Tiroolse gerechten en uiteraard Zillertal bier.
Dorfplatz 1 in Zell am Ziller, hotel-braeu.at

Wiesenalm
Bar Wiesenalm

De bar in de Wiesenalm

Hout, open dakstoel, natuurlijke bouwmaterialen – dat zijn de ingrediënten van de medio 2021 geopende Wiesenalm. Het bergrestaurant biedt een geslaagde, harmonische mix van alpine gezelligheid en moderne stijlelementen zoals zwart staal, donkere muren en grote hanglampen gemodelleerd naar geodetische koepels, die zowel overdag als ’s avonds een spannend schaduwpatroon creëren. Vanuit de bar overzie je alle ruimtes van de Wiesenalm, zoals de rustieke alpensalon van oud hout, de Wiesenstube met een XL tegelkachel en de Wiesenlounge op de bovenverdieping. Vanaf het terras kijk je weids uit over berg en dal. Op de kaart klassiekers naast originele creaties zoals de Wiesenfleck, een soort Flammkuchen meets pizza.
De Wiesenalm ligt tussen de middenstations van de Rosenalmbahn en Karspitzbahn en is te voet, met de kabelbaan en met de auto bereikbaar. Rohrberg 120 in Zell am Ziller, wiesenalm.at

Gasthof Schulhaus
Gasthof Schulhaus

Gasthof Schulhaus

Dit restaurant in Zellberg is dé plek voor echte genieters. Chef Stefan Geisler kookt op hoog niveau, zowel regionale klassiekers – verfijnd gepresenteerd – als moderne fine-dining creaties met hoogwaardige (biologische) producten uit het Zillertal. Ook het heerlijke brood wordt in huis gebakken. Vader Christoph, gastheer in het restaurant, kan goed adviseren bij de juiste keuze uit de serieuze wijnkaart. De Gaststube is gezellig, met veel hout, warme kleuren en smaakvolle decoraties. Vanaf het terras heb je een weids uitzicht over het Zillertal. Het restaurant ligt vrij hoog en is het beste per auto bereikbaar. Wie na het eten liever niet meer in de auto (of taxi) wil stappen… Je kunt ook overnachten in een van de bij het restaurant horende gastenkamers of – ideaal voor families – vakantiewoningen in Tiroolse stijl.
Zellberg 162 in Zellberg, schulhaus.tirol

4. Shoppen

Käserebellen Shop

De almhut-winkel van de Käserebellen in Zell am Ziller

In het Zillertal vindt nog op grote schaal veeteelt plaats, vooral gericht op melkproductie. Je kunt er dan ook heerlijke kazen kopen. We noemden al de winkel van de Hochzeller Käsealm op de Hainzenberg. Een ander goed adres is de almhut-winkel van de Käserebellen in Zell am Ziller (Unterdorf 20). Deze kaasmakerij verwerkt hooimelk van bergboeren uit de hele Alpenregio tot duurzaam geproduceerde, ambachtelijke hooimelkkaas. Kazen zijn – naast tal van andere producten – ook te koop op de boerenmarkt rondom het muziekpaviljoen in Zell am Ziller, elke woensdagmiddag (16 tot 19 uur) van juni t/m september.

Een anders-dan-anders winkel in  is Werkstück, gespecialiseerd in bakkerijbenodigdheden. Niet alleen voor professionals, maar ook voor particulieren op zoek naar een graanmolen, broodmandje of -trommel, bakkruiden et cetera. Het filiaal in Zell am Ziller (Unterdorf 2) verkoopt bovendien handgemaakte cadeauartikelen en regionale producten als olie, azijn en cosmetica. Ook is er een klein inpandig café.

Zillertal Bier - Shop

Zillertal Bier – Shop © Zillertaler Bier

De grote shop van brouwerij Zillertal Bier (Bräuweg 1 in Zell am Ziller) verkoopt behalve bier en frisdranken ook allerlei bier-gadgets, souvenirs en andere regionale producten.

5. Overige tips

Algemeen

De Zillertal Arena, een van vier vakantieregio’s in het Tiroolse Zillertal, omvat de plaatsen Zell-Gerlos in Tirol en Wald-Königsleiten en Krimml-Hochkrimml in het Salzburgerland. Internationale treinen stoppen in Jenbach/Tirol, van waaruit de Zillertalbahn langs de dorpen in het Zillertal tot aan het eindstation in Mayrhofen rijdt. Per auto is het Zillertal bereikbaar over de Inntal-snelweg A12. Vanaf het dichtstbijzijnde vliegveld Innsbruck (40 km) kun je verder transport boeken bij een shuttleservice: tirol-taxi.at

Algemene informatie over accommodaties, gastronomie, evenementen, attracties, wandelroutes, mountainbiketrails et cetera in de Zillertal Arena bij het toerismebureau: Dorfplatz 1a in Zell am Ziller, zillertalarena.com

Meer informatie over het Zillertal: zillertal.at

Zillertal Activcard

Tijdens een zomervakantie in de Zillertal Arena kan het lonen de Zillertal Activcard aan te schaffen. Met deze kaart krijg je korting op allerlei activiteiten en kun je per dag een keer op en neer met een berglift naar keuze, een keer per dag gratis van een van de zwembaden gebruik maken en reis je gratis met het openbaar vervoer (exclusief de stoomtrein).

Gauderfest
Zell am Ziller - Gauderfest

Gauderfest, Zell am Ziller © Zillertal Arena

Het belangrijkste evenement in het Zillertal is het jaarlijke Gauderfest. Dit grootste voorjaars- en klederdrachtfeest van Oostenrijk vindt al sinds 1428 elk eerste weekend van mei plaats in Zell am Ziller en is sinds 2014 UNESCO immaterieel cultureel erfgoed. De editie 2022 staat gepland van 28 april tot 1 mei.

Lees ook onze reportages over THERESA Wellness- & Genießer Hotel in Zell am Ziller en over de Hintertuxer gletsjer in Zillertaler vakantieregio Tux-Finkenberg.

Groene en rode kerktorens

Kerktorens

Kerktorens van Schlitters en Zell am Ziller

Waarom zijn er rode én groene kerktorens in het Zillertal? Een blik op de geschiedenis lost het mysterie op. Al sinds 730 na Christus bestaat er een diocesane grens in het Zillertal, aanvankelijk tussen het aartsbisdom Salzburg en het bisdom Brixen in Zuid-Tirol. De torens van de kerken die onder Salzburg ressorteerden, schitteren in een groen doordat ze zijn gedekt met koperen dakspanen. Het koper symboliseerde rijkdom. Het aartsbisdom Salzburg kon zich het duurdere metaal veroorloven om de torens te versieren. Het armere bisdom Brixen moest zuiniger zijn en nam daarom zijn toevlucht tot de meer betaalbare rode bakstenen.

Nog steeds is aan de kleur van de torens in het Zillertal te zien tot welk (aarts)bisdom het betreffende gebedshuis behoort. Bij de kerken ten oosten van de Zillerbach (onder andere Gerlos, Zell am Ziller, Hart, Brandberg, Stumm en Mayrhofen) is dat het aartsbisdom Salzburg (dekenaat Zell am Ziller). Sinds Zuid-Tirol in 1919 onderdeel van Italië werd, vallen de voormalige Brixener kerken in de westelijke parochies (onder andere Fügen, Tux en Schlitters) onder verantwoordelijkheid van het bisdom Innsbruck.




Staller waterval