THERESA Wellness- & Genießer Hotel

Thuis in de bergen

Tekst: Emely Nobis / Beeld: Das THERESA

Een plek creëren waar gasten het gevoel hebben thuis te komen… dat streeft de familie Egger in het Tiroolse Zillertal al ruim vijftig jaar na.
Das THERESA in de winter

Das THERESA in de winter

Alles ademt goede smaak in THERESA Wellness- & Genießer Hotel. Dat is vooral te danken aan Theresia Egger. Toen zij en echtgenoot Siegfried in 1964 in Zell am Ziller een hotel met acht kamers begonnen, kreeg ze al gauw enorme heimwee naar de grote boerderij waar ze was opgegroeid, met name de geur en warmte van alle hout dat haar daar omringde. Daarom besloot ze in haar nieuwe tehuis oud hout te verwerken. In een tijd dat vrijwel niemand de waarde ervan inzag, kocht zij tal van afgedankte houten Stuben van boerderijen en berghutten. Drie ervan vormen nu aan elkaar getimmerd het plafond in de gemoedelijke lounge annex bar. Ook een van de drie restaurants is alom met hout betimmerd en in de gastenkamers en het trappenhuis zijn veel wanden, deuren en balken gemaakt van ‘tweedehands’ hout. Dat werkt nergens stoffig, maar juist tijdloos Alpien.

Lambrisering in de lounge

Lambrisering in de lounge

Dat hier geen middle-of-the-road-hotelinrichter aan het werk is geweest, blijkt ook uit de vaak kostbare, goed gekozen (wand)decoraties, zoals kerkkandelaars, schilderijen en zelfs een gobelin, die Theresia in de loop der jaren op veilingen en in tweedehands winkels op de kop wist te tikken. Mede daarom voel je overal haar persoonlijkheid. Dat alleen al maakt een verblijf hier huiselijk, ook al is het Theresa sinds 1964 flink uitgebreid en telt het nu 70 kamers (140 bedden). Dat het er toch niet vol voelt, komt omdat gasten er de ruimte krijgen. Zo stonden de tafeltjes in de restaurants al voor de Conona-pandemie op ruim anderhalve meter afstand van elkaar en vind je op het terras en in de lounge/bar altijd wel een rustig hoekje. In het wellnessgedeelte (3500 m2) loop je elkaar niet voor de voeten dankzij zes rustruimtes, vijf pools en acht sauna’s, waarvan twee met panoramablik op de omringende bergwereld. Van die bergwereld maken gasten overdag graag gebruik om te bewegen in de natuur. Vijf keer per week organiseert het hotel zelf (winter)wandelingen met gids.

Zonnehuis

Veel ruimte in de wellness

Het hotel van het echtpaar Egger was het eerste in het Zillertal met nachtclub met live muziek én een overdekt zwembad. Dat trok van meet af aan ook internationale gasten, die de naam van gastvrouw Theresia vaak verbasterden tot Theresa. Gewend om op z’n Tirools Tresi genoemd te worden, vond ze Theresa fijn elegant klinken. In de jaren tachtig werd THERESA dan ook de nieuwe naam van het hotel, dat rond de eeuwwisseling uitgroeide tot wellnessresort.

Familie Egger

Familie Egger (v.l.n.r. Christa, Stefan, Theresia, Siegfried & Theresa)

De nachtclub is al lang gesloten. THERESA trekt nu vooral gasten die de rust, de natuur, de Tiroolse gemoedelijkheid en het familiaire weten te waarderen. Oprichters Theresia en Siegfried lopen weliswaar nog vrijwel elke avond door het restaurant om (vaste) gasten te begroeten, maar trekken zich steeds meer terug uit de dagelijkse leiding. Die ligt nu in handen van zoon Stefan en zijn familie en dochter Theresa. Stefan zorgt als keukenchef voor uitstekende maaltijden en bewijst daarmee, net als zijn moeder, over goede smaak(papillen) te beschikken.

Sushi by Stefan

Sushi by Stefan

Bahnhofstraße 15 in Zell am Ziller, theresa.at

Kijk wat je allemaal in de omgeving kunt doen op onze wegwijzer.
Wellness Resort Hotel Alpina
Das THERESA in de winterDas THERESA
Zugspitze Resort - AbenteuerpoolEva Trifft Fotografie