Advertorial

Geweldige bergbelevenissen in de gouden herfst

Na de zomer is het nog lang niet gedaan in de Tiroolse vakantieregio Serfaus-Fiss-Ladis. De herfst is het beste moment om ontspannen te genieten van de Tiroolse bergen en opnieuw energie te tanken. Aangename temperaturen, lichte kleuren en veel zonneschijn zijn ook van de partij.


Herfstlandschap

Herfstlandschap © Serfaus-Fiss-Ladis Marketing GmbH, Andreas Kirschner

Uiterlijk wanneer de herfst de Alpen in haar helder roodgele kleur hult, is ook de vakantieregio Serfaus-Fiss-Ladis in het Tiroolse Oberinntal uitgedost voor de gezelligste tijd van het jaar. ‘s Ochtends heeft de zon meer kracht nodig om door de ochtendmist heen te komen. De vogels worden wat later wakker en heldere nazomerdagen verwennen u met een aangename warmte en prachtige vergezichten. De natuur komt tot rust, maar Serfaus, Fiss en Ladis hebben voor bergliefhebbers nog heel wat te bieden: van begeleide fiets- en wandeltochten tot kruidenwandelingen en Qigong-sessies midden in de natuur. Het herfsthoogtepunt is ook dit jaar de Genussherbst met zijn vele programmaonderdelen. Er is geen betere manier om je batterijen op te laden voor de donkere winter.

Fietsen en mountainbiken in de herfst

Almtrail met zonsopgang

Mountainbiken met zonsopgang © Serfaus-Fiss-Ladis Marketing GmbH, christianwaldegger.com

Of het nu families, beginnelingen of gevorderden zijn – in de vakantieregio Serfaus-Fiss-Ladis vindt iedere fietser gegarandeerd zijn lievelingstocht. Waar de ene persoon rustig door de bergen fietst, vliegen anderen langs uitdagende trails naar beneden of trotseren ze de hindernissen in het Bikepark. Dit is trouwens geopend tot 17 oktober. Vanaf september start ook opnieuw de fietsherfst met als speciale aanbieding het GOLDEN RIDES programma voor mountainbiken op de singletrails of in het Bikepark – met gids, ticket en eten. Tip voor vroege vogels: vanaf dit jaar organiseert de Bikeschool Serfaus-Fiss-Ladis zogenaamde Early Rides. Daarbij verkennen mountainbikers samen met een gids ’s morgens vroeg de ongerepte bergen rond de Schönjoch en zoeven ze, terwijl de eerste zonnestralen de nieuwe dag aankondigen, langs de Jochtrail en de Högtrail naar beneden. Tussendoor komen ze op krachten met een stevig ontbijt in het Bikepark.

Vitamineboost uit de natuur

Kruidenpad en kruidenexpert Monika Schmid

Wilde kruidenpad (© Serfaus-Fiss-Ladis Marketing GmbH, Andreas Kirschner) en kruidenexpert Monika Schmid (© Pia Schmid)

Als het buiten frisser wordt, dan is het hoog tijd om je immuunsysteem een boost te geven. Wilde kruiden en planten uit de natuur kunnen daarbij helpen. Rozenbottel bijvoorbeeld, kleurt in de herfst de kant van de weg knalrood en is gegeerd omwille van het hoge vitamine C-gehalte. Aan de rand van Fiss vind je het educatieve wilde kruidenpad (Wildkräuter-Lehrpfad). Geïnteresseerden kunnen op het bewegwijzerde pad interessante weetjes ontdekken over de eigenschappen en verwerkings­mogelijkheden van wilde kruiden. Wie meer wil weten kan deelnemen aan een begeleide kruidenwandeling van Monika Schmid. Zij is een kruidenexperte en kent alle natuurlijke schatten die verborgen liggen in de weilanden en bossen rond Serfaus, Fiss en Ladis. Uiteraard weet ze ook welk kruid geschikt is voor het verfijnen van gerechten, voor natuurlijke cosmetica of als medicijn. Deze kennis deelt Monika graag. Sint-janskruid wordt bijvoorbeeld traditioneel gebruikt tegen herfst- en winterdepressies. De deskundige kruidenexperte geeft bovendien niet enkel inzicht in de lokale wereld van geneeskrachtige planten, maar vertelt je ook wanneer het beste moment is om de kruiden te verzamelen en te verwerken. Na afloop kunnen alle deelnemers zich verfrissen met en proeven van een drankje op basis van vers kruidenwater gemaakt van de door hen verzamelde kruiden.

Laad je batterijen op met Qigong in de natuur

Qigong in de Natuur

Qigong in de natuur © Serfaus-Fiss-Ladis Marketing GmbH, Andreas Kirschner

Wie in het dagelijkse leven op zoek is naar meer levensvreugde en ontspanning, kan deelnemen aan de meditatieve wandeling met Qigong-elementen. Hartmut Hammerle leerde deze vorm van beweging en meditatie uit de traditionele Chinese cultuur van een Shaolin monnik en een Chinese leraar. Enthousiast leidt hij de groep door de Tiroolse bergen en neemt hij regelmatig pauzes waarbij de Qigong oefeningen uitgevoerd worden. Daarbij gaat het niet zozeer om sportieve uitdagingen, maar eerder om bewust wandelen en het lichaam ervaren. De wandeling loopt van het middenstation van de Komperdellbahn tot aan het restaurant Seealm Hög in Serfaus, waar iedereen op krachten kan komen met een gezonde snack.

Mooie herfstwandelingen

Herfstwandeling

Herfstwandeling © Serfaus-Fiss-Ladis Marketing GmbH, christianwaldegger.com

De herfstachtige natuur rond de bergdorpen Serfaus, Fiss en Ladis nodigt ook wandelaars uit tot heerlijke wandelingen. Het Six Senses – zintuigenpad voor genieters is prachtig van kleur. Het met kinderwagens toegankelijke themapad begint aan Murmliwasser en leidt je in ongeveer 4 uur naar Serfaus. Onderweg kunnen groot en klein de Tiroolse bergwereld zien, horen, voelen, ruiken en proeven en ook spannende illusies beleven. Als je wil kan je een korte tussenstop houden in het Belevenispark Hög. Terwijl de kinderen zich uitleven op de talrijke speelstations rond de Högsee, kunnen de volwassenen hier hun voeten verfrissen. De herfstkleuren zijn ook bijzonder mooi op de Alpenrosensteig, een voormalig geitenpad tussen Schöngampalm en Frommes. Het pad loopt hoog boven ongerepte berghellingen en biedt een prachtig uitzicht op de bossen van het Inntal bij Landeck. Een echte insidertip voor rustige herfstwandelingen is de wandeling in het ongerepte Urgtal. In de heldere lucht lijken de adembenemende uitzichten op het dal haast onwerkelijk. Om tijdens de wandeling op krachten te komen is er de door de bergliften van Fiss-Ladis gevulde picknickrugzak met lokale lekkernijen, die wandelaars tot daags voordien 12 uur kunnen bestellen.

Genussherbst

Genussherbst

Genussherbst © Serfaus-Fiss-Ladis Marketing GmbH, Andreas Kirschner

Als het bos opfleurt met prachtige kleuren, dan is de tijd van de genieters aangebroken. Dan ontspruiten paddenstoelen uit de bosbodem en pompoenen en maïskolven schijnen om ter hardst. Zoals in geen enkel ander seizoen draait het in Serfaus-Fiss-Ladis tijdens de Genussherbst om tradities, gebruiken en het culinaire. De reeks evenementen vindt dit jaar plaats van 5 september tot 17 oktober met als thema “Kastanje”. Zoals ieder jaar verwennen gastheren de smaakpapillen van hun gasten en zijn er tal van evenementen zoals de geliefde Almabtrieb, het traditionele oogstfeest of roofvogelrondleiding. Kunstliefhebbers kunnen van 11 september tot 3 oktober tijdens “Kunst am Berg” op een hoogte van 2.440 meter steenhouwers, beeldhouwers, houtsnijders, schilders, pottenbakkers en draaiers live aan het werk zien.

Meer informatie over de vakantieregio, actuele voorzorgsmaatregelen en regels rondom Covid en de Serfaus-Fiss-Ladis annuleringsgarantie vind je op www.serfaus-fiss-ladis.at/nl.