Evenementen & Exposities

Steiermarkschau

Stiermarken is een bij veel toeristen minder bekend deel van Oostenrijk. Meer kom je te weten in de Steiermarkschau: een expositie in meerdere musea over verleden, heden en toekomst van deze deelstaat.
Mobiel kunstpaviljoen van de Steiermarkschau

Mobiel kunstpaviljoen van de Steiermarkschau © KADADESIGN / Bildermehr

De Steiermarkschau, van begin april tot eind oktober, omvat vier tentoonstellingen, waarvan er drie in Graz te zien zijn. De vierde tentoonstellingsruimte is een mobiel paviljoen dat om te beginnen wordt opgesteld op de Heldenplatz in Wenen. Daarna zal deze tijdelijke kunsthal door Stiermarken toeren.

Van buitenaf gezien is het paviljoen een 800 m2 grote lichtinstallatie die in het donker groen oplicht (groen is de symbolische kleur van Stiermarken). Binnen vormt een 50 meter lange panoramascherm het hoogtepunt. Bijna tachtig kunstenaars tonen hier op grootbeeldformaat (foto’s, video’s en films) hun artistieke perspectief op de deelstaat Stiermarken rondom de thema’s diversiteit, kunst, landschap.

Drie musea, drie exposities

Behalve in het reizende paviljoen zijn er in het kader van de Steiermarkschau exposities in het volkskundemuseum, het museum voor geschiedenis en het kunsthuis in Graz.

De expositie in het Kunsthaus (Lendkai 1 in Graz), was sein wird. Von der Zukunft zu den Zukünften,  gaat over actuele kwesties rond de klimaatcrisis, digitalisering, gendergelijkheid en digitale ethiek, dit alles belicht vanuit wetenschappelijk én artistiek perspectief en met aandacht voor lokale initiatieven.

Field Station van Anita Fuchs

Field Station: een tijdelijk onderzoeksstation van kunstenaar Anita Fuchs in zuid-Stiermarken. De foto is nu te zien in het Kunsthaus Graz. © Bildrecht, Wien, 2021 / Foto: Anita Fuchs

Het museum voor geschiedenis (Sackstraße 16 in Graz) richt zich in de tentoonstelling was war. Historische Räume und Landschaften op de wisselwerking tussen mens en natuur. Hoe heeft het landschap het leven van de mensen die er wonen beïnvloed en hoe hebben mensen het landschap veranderd? Een hele reeks vondsten, zoals grafstenen, fragmenten van de kasteel van Graz, overblijfselen van een gotisch kerkorgel, een middeleeuwse schandpaal, een biechtstoel of het skelet van een bioscoopkassa, worden deels voor het eerst in een museum getoond. Ook zijn er veel schaalmodellen te zien van steden en dorpen, kloosters, kastelen, industriële complexen, bruggen en almhutten. Sommige modellen zijn speciaal voor deze tentoonstelling gemaakt.

Appelsoorten uit Stiermarken

Modellen van een uit ongeveer 300 appelvariëteiten bestaande verzameling © Foto: Universalmuseum Joanneum / Milatovic

Het volkskundemuseum (Paulustorgasse 11-13a in Graz) tenslotte laat in de expositie wie es ist. Welten – Wandel – Perspektiven met tal van objecten en foto’s zien hoe de inwoners van Stiermarken vroeger en nu vorm geven aan hun leven, hun omgeving en de maatschappij. Naast thema’s als toerisme, migratie en eten & drinken is er hier ook aandacht voor de omgang met de coronapandemie. Een deel van de tentoonstelling is bovendien ingericht als koffiehuis Café Grün (groen is de kleur van Stiermarken), in de hoop dat museumbezoekers hier met elkaar in gesprek raken.

De Steiermarkschau is te zien van 10 april t/m 31 oktober 2021. Algemene informatie en randprogramma: steiermarkschau.at

Het mobiele kunstpaviljoen reist achtereenvolgens naar  Wenen (8-18 april), Hartberg (8 mei-4 juni), Spielberg (5-25 juli), Schladming (14 augustus-5 september) en Bad Radkersburg (25 september-31 oktober).
Jutta Sika, Dekorontwerp voor een porseleinen servies van de Wiener Porzellanmanufaktur Josef Böck, 1901 © MAK MAK
Pavillon van de Steiermarkschau
Salzkammergut Narzissenfest
© Sebastian Toth
Bregenzerfestspiele andereart pigrafik
© Mozarteum Salzburg
Salzburger Adventsingen