Schloss Fuschl

De beroemde Sissi-films met Romy Schneider werden deels opgenomen in Schloss Fuschl in het Salzburgerland. Toen al een boetiekhotel  en nu nog steeds.

Schloss Fuschl

De latere keizerin Elisabeth van Oostenrijk groeide op in Schloss Possenhofen in Beieren; daar speelt zich ook een groot deel af van de eerste twee Sissi-films (1955-56). Maar het echte kasteel Possenhofen beviel regisseur Ernst Marischka niet. Zijn zoektocht naar een sfeervoller locatie bracht hem naar Fuschl in Hof bij Salzburg. Het in Renaissance-stijl gebouwde kasteel, dat vanaf de 15e eeuw als jachtslot fungeerde, ligt aan de diepblauwe Fuschlsee, waarvan de oevers nog nauwelijks bebouwd zijn. De perfecte idyllische locatie voor het liefdesverhaal over  Elisabeth en haar Franz, vond de regisseur. Possenhofen zelf had dus het nakijken.

Schloss Fuschl was ten tijde van de opnames al een hotel en is dat nog steeds. De vijfsterrenlocatie kan bogen op gasten als Marlene Dietrich, Leonard Bernstein, Peter Ustinov, José Carreras, Tina Turner en tal van andere prominenten. Voor fans is er in het oude jachthuis een kleine tentoonstelling, met (film)foto’s en zelfs enkele kledingstukken en sieraden van de keizerin zelf. Een bezoek hier is tijdens een vakantie in het Salzburgerland goed te combineren met een ontspannen wandeling langs het meer, natuurlijk eindigend met een kop koffie in het kasteelcafé.

Schloss Strasse 19 in Hof, schlossfuschlsalzburg.com
Wellness Resort Hotel Alpina
Watertrappen in de Kneipptuin
Das THERESA in de winterDas THERESA
© Stanglwirt, Caroline Hechenberger
Zugspitze Resort - AbenteuerpoolEva Trifft Fotografie
© Mischa Nawrata 2017