Mozartkugel

Original Salzburger Mozartkugel © Konditorei Fürst

Het was een prachtidee: patissier Paul Fürst uit Salzburg creëerde in 1890 een bonbon van chocolade, pistachemarsepein en nougat en noemde die Mozart-bonbon, als eerbetoon aan de bijna honderd jaar daarvoor overleden componist. In 1905 toog een trotse Paul met zijn zoete lekkernij naar een internationale levensmiddelenexpositie in Parijs en won daar zowaar de gouden medaille. Maar: hij vergat patent aan te vragen. En dus werd zijn Mozart-bonbon telkens opnieuw ‘uitgevonden’. Aanvankelijk vooral in Salzburg zelf, zoals door de vandaag nog bestaande Konditorei Schatz – die de eer toekomt als eerste de naam Mozartkugel te hebben gebruikt. Later wemelde het in en buiten Salzburg van de ‘echt Weense’ of ‘Oostenrijkse’ Mozartkugeln. Ook grote zoetwarenfabrikanten als Mirabell (Salzburg) en het Beierse Reber gingen Mozartkugeln maken. Een dochterfirma van het Zwitserse Nestlé bracht zelfs een ‘Original Austria Mozartkugel’ op de markt. Dat kon niet goed gaan. Getergd door de vele imitaties, begonnen de nakomelingen van Paul Fürst alsnog een juridische strijd: niet om de receptuur (de samenstelling verschilt per producent en het exacte recept van Fürst is geheim), maar om de naamgeving. Met succes. Sinds 1997 mag alleen Fürst ‘Original Salzburger Mozartkugel’ produceren. Mirabell en Reber kregen de troostprijs: zij mogen zich respectievelijk ‘Echte Salzburger Mozartkugeln’ en ‘Echte Reber Mozart-Kugeln’ noemen. In het buitenland kent men vaak vooral de Mozartkugeln van grote producenten als Mirabell en Reber, verpakt in goudfolie met daarop een kleurenportret van Mozart. Maar de enige originele variant komt dus van het veel kleinere Fürst en is gewikkeld in zilverfolie met daarop het portret van de naamgever in een blauw ‘medaillon’.

i www.original-mozartkugel.com