Genussdorf Gmachl

 Geschiedenis in gastvrijheid

Van dorpsherberg met slagerij naar ‘genotsdorp‘: aan de rand van de stad Salzburg heeft de familie Gmachl een wellnesscomplex als – inderdaad – een dorp opgebouwd.

Panoramapool

De familie Gmachl kan terugkijken op een lange geschiedenis in gastvrijheid. De eerste Gmachl-wirt in Bergheim bij Salzburg (vanaf 1801) was Bartholomäus Gmachl – die daarnaast bovendien als ‘vleeshouwer’ werkte. Aan die traditie houdt de familie nog steeds vast – ook nu ze een groot en modern wellnesscomplex hebben. Hun Genussdorf is een dorp in het dorp Bergheim, met naast het wellnesshotel met spa en hotelrestaurant onder meer een eigen Wirtshaus, bierbrouwerij en slagerij, met nazaat Franz Gmachl in de rol van waard, brouwer én slager en diens zoon Franz als biersommelier.

Het Genussdorf is verdeeld over meerdere panden, die deels al uit de 14e eeuw dateren, maar dankzij tal van moderniseringen helemaal bij de tijd zijn. Bij de meest recente verbouwing kwam er op het dak een adults only-spa (pool, sauna, stoombad, rustruimte met open haard) waar je tamelijk spectaculair kunt zwemmen en zweten met uitzicht op de vesting Hohensalzburg en het omringende berglandschap. Een ander deel van de spa kijkt juist uit op de tuin (10.000 vierkante meter) en omvat naast rustruimtes onder meer een solegrot, een saunalandschap met buitensauna en – eveneens buiten – een natuurlijke zwemvijver met waterval en whirlpool.
Dat je hier gast bent in een familiebedrijf wordt niet onder stoelen of banken gestoken. De familie is aangenaam aanwezig, zowel bij aankomst als in de bediening. Je kunt haar zelfs mee naar huis nemen, in de vorm van het ongefilterde huisbier (Zwickl), de worst- of vleesspecialiteiten van slager Franz en de jams en pesto’s uit de Gmachl-keuken: allemaal te koop in de delicatessenwinkel die vanzelfsprekend onderdeel is van dit genotsdorp. Het huisbier wordt overigens ook geschonken in het door de lokale bevolking graag bezochte Wirsthaus ‘Franz der Wirt’, dat teruggaat op een pleisterplaats voor de koetsiers (en hun paarden) die in de tweede helft van de 19e eeuw in de regio Flachau onderweg waren. Van een dak-spa had toen uiteraard nog niemand kunnen dromen.

Dorfstraße 35, Bergheim bei Salzburg, gmachl.at

Kijk wat je allemaal in de omgeving kunt doen op onze wegwijzer.
Gmachl
© Stanglwirt, Caroline Hechenberger
Zugspitze Resort - Abenteuerpool Eva Trifft Fotografie