Bier in Oostenrijk

Oostenrijk kent behalve naast enkele grote brouwerijen tal van microbrouwerijen, vooral in het noordwesten (Opper-Oostenrijk, Salzburgerland, Tirol), maar ook wel elders in het land. Wie brouwt wat en waar kun je een rondleiding krijgen? Tips voor een bier-expeditie door Oostenrijk.

Wenen: Ottakringer

Naast zo’n tweehonderd microbrouwerijen kent Oostenrijk twee grote privébrouwerijen: Stiegl (Salzburg) en het Weense Ottakringer. Ottakringer werd in 1838 door molenaar Heinrich Plank opgericht onder de naam Planksche Brauerei. In 1850 verkocht hij zijn bedrijf aan de Joodse familie Kuffner, die vier generaties lang bier in Ottakring zou verbouwen. Met een eigen bedrijfsarts, arbeiderswoningen en een bedrijfskantine was het een voor die tijd zeer sociale werkgever. Twee telgen uit de familie waren burgemeester van Ottakring toen dat nog niet bij Wenen hoorde. Na de Duits-Oostenrijkse Anschluss in 1938 verkocht de toen 85-jarige Moriz Kuffner zijn bedrijf noodgedwongen aan drankenverkoper Gustav Harner en vluchtte zelf via Zwitserland naar de Verenigde Staten. In de jaren 1949-1950 heeft de familie Harner de erven Kuffner aangeboden om het bedrijf voort te zetten. Toen die dat niet wilden, zijn er restitutiegelden betaald om de te lage oorspronkelijke verkoopprijs alsnog te compenseren.

De familie Harner is nog steeds eigenaar van de Ottakringer Brauerei. Hun bieren zijn te koop in vrijwel alle Oostenrijkse supermarkten. Pal naast het mooie historische bedrijfsterrein (Ottakringer Platz 1 ) staat een moderne glazen toren met daarin de relatief nieuwe Craft Beer brouwerij: Brauwerk. Bij beide brouwerijen kun je een rondleiding met proeverij volgen.

ottakringerbrauerei.at, i brauwerk.wien

Salzburg: Stiegl

Oostenrijks grootste zelfstandige brouwerij wordt in 1492 voor het eerst in een oorkonde genoemd als het Prewhaus bey dem Stieglein auf der Gstätten. Stiegl kan dus terugkijken op ruim 525 jaar historie. Naam en logo zijn ontleend aan het trapje (Stiege) dat van het originele pand (nu een klooster) naar het Almkanaal voerde. De brouwerij was altijd al in privébezit en wordt sinds 1988 geleid door Heinrich Dieter en Alessandra Kiener. Stiegl produceert per jaar ongeveer een miljoen ­hectoliter bier in ruim twintig smaakrichtingen: naast klassiekers ook jaargangs- en craftbieren en het glutenvrije Stiegl-Paracelsus. Sinds 2013 is Stiegl lid van Slow Brewing (slow-brewing.com), een keurmerk voor brouwers in Oostenrijk, Duitsland, Italië en Zwitserland die hun bieren alleen koud vergisten. Door het langere gistings- en rijpingsproces ontwikkelen de bieren meer smaak en blijven er minder foezelalcoholen (gifstoffen die bijdragen aan een kater) achter dan bij door warmte versnelde brouwprocessen. De brouwerij in Salzburg is gevestigd in een historisch gebouwencomplex. Je kunt hier dagelijks deelnemen aan rondleidingen met (audio-)gids door de interactieve Stiegl-Brauwelt, met aansluitend een bierproeverij in het restaurant of op het terras in de Biergarten.

brauwelt.at (kijk onder Führungen). Lees hier meer over dit iconische bedrijf.

Salzburg: Augustiner Bräu

Een bezoek aan de Augustiner Braü, de mooiste en grootste kroeg van Salzburg, is een geliefde vrijetijdsbesteding van de Salzburgers zelf. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de luidruchtige drukte van het overvolle Hofbraühaus in München is de sfeer hier gemoedelijk, een ongedwongen mix van lokale bevolking en toeristen. Via de hoofdingang aan de Augustinergasse lopen we door een lange gang met eetstalletjes naar achteren. Gids Sandor legt uit hoe het werkt. Je koopt eerst biermuntjes aan de kassa, pakt een kruik uit het rek, spoelt die om in de bron en gaat in de rij staan bij de gigantische houten vaten met daarin het Märzenbier. Als je aan de beurt bent, bestel je een halve liter of een Maß (een liter), die je betaalt met de muntjes.

Tip van Sandor: neem de grote literkruik, maar bestel slechts een halve liter. In zo’n half gevulde kruik krijg je relatief meer bier en minder schuim: vandaar.

Met de kruik loop je naar de zalen. Maar pas op: ga niet zo maar ergens zitten. Veel tafels zijn vast in handen van stamgasten. Op bordjes aan de muren staat precies wanneer ze gereserveerd zijn en door wie. In de grote biertuin gaat het er democratischer aan toe. Onder de kastanjebomen mag je overal gaan zitten waar een plek vrij is. Wil je iets eten, dan koop je dat zelf bij de eerder genoemde eetstalletjes. Die hebben een uitgebreid aanbod ’schmankerl’ (lekkere hapjes). Mijmerend achter je kruik, genietend van het geroezemoes om je heen, bedenk je dat zelfbediening zo z’n voordelen heeft. Net zo lang, of kort, over je bier doen als je wilt. Niet wachten op een kelner als je iets wilt eten, drinken of betalen. En ook geen kelners die je opjagen. Groepen (10-30 personen) kunnen na telefonische reserverging op werkdagen een rondleiding boeken door de brouwerij. Je wandelt dan met een van de brouwers door de ‘weg van het bier’. Lindhofstraße 7, dagelijks geopend vanaf 15.00 uur.

augustinerbier.at

© Stiegl
Bier - Bierketel© Oostenrijk Magazine

Google advertentie