Salzburger Adventzingen

Ruim honderdvijftig zangers, muzikanten, acteurs en ‘herderskinderen’ brengen het kerstverhaal tot leven tijdens het traditionele Salzburger Adventzingen.

Salzburger Adventsingen im Großen Festspielhaus – Mitwirkende des Salzburger Adventsingens 2008

Het is misschien wel de meest sfeervolle vorm van muziektheater: het Salzburger Adventzingen. Elk jaar wordt in de weken voor kerst het verhaal van Maria en Josef en hun zoektocht naar een slaapplaats in de herberg tot leven gebracht in een scenische voorstelling. Vaste ingrediënten zijn als herders verklede kinderen, een koor en solisten die traditionele volksliederen uit het Alpengebied zingen. Het ‘Adventsingen’ werd in 1946 in het leven geroepen door zanger/muzikant Tobi Reiser en heeft in het hele Duitse taalgebied navolging gevonden. Het evenement in het Festspielhaus in Salzburg – het grootste en bekendste in z’n soort – wordt inmiddels jaarlijks door zo’n 35.000 bezoekers uit heel de wereld bezocht. Elk jaar wordt het kerstverhaal vanuit een ander perspectief verteld. Zo was de editie van 2015 geïnspireerd door de internationale vluchtelingencrisis onder het motto: Omdat er in de herberg geen plaats voor ze was… Dit jaar speelt een blinde herder de hoofdrol. Omdat hij blind is, zijn al zijn andere zintuigen extra goed ontwikkeld. Hij kan gedachten lezen en ziet ‘met zijn hart’ beelden en boodschappen lang voordat zijn omgeving dat doet.

i salzburgeradventsingen.at

Glühwein

Ook elders in Salzburg kun je adventzingen bijwonen, zoals in het Mozarteum (absonderezeit.at), in de Grote Aula van de Universiteit Salzburg (hirtenadvent.at) en in de Andräkirche op de Mirabellplatz (salzburgeradvent.at). Elke locatie heeft z’n eigen specifieke verhaal en karakter, maar naar welke voorstelling je ook gaat, daarna is er altijd wel een kerstmarkt in de buurt waar je terecht kunt voor een glas Glühwein en gepofte kastanjes. Kijk voor een overzicht van alle activiteiten tijdens de adventtijd in Salzburg op: salzburg.info

Salzburg
Tirol Werbung
© Visit Klagenfurt
© Oostenrijk Magazine
© Christian Stemper 2012
© Oostenrijk Magazine
© Oostenrijk Magazine
© Museum Tiroler Bauernhöfe
© Oostenrijk Magazine
© Kossmann

Google advertentie