Retz

Historische wijnstad

Tekst: Emely Nobis, Beeld: Frits Roest

Retz in Neder-Oostenrijk is ondergronds aanmerkelijk groter dan bovengronds. Het kelderlabyrint dat eeuwen geleden werd aangelegd voor de opslag van wijn, is nu een toeristenmagneet.
Fontijnen en pestzuil op Hauptplatz in Retz

Fontijnen en pestzuil op Hauptplatz in Retz

De historische wijnkelders van Retz, sinds 1974 deels publiek toegankelijk, zijn stille getuigen van de wijnkoorts die het stadje eeuwenlang in de ban hield.  Aanleiding was het privilege dat de Habsburgse keizer Frederik III  in 1458 gaf aan de Retzer burgers: Het alleenrecht op de verkoop van wijn in de wijde omtrek. En dus begonnen de burgers onder hun huizen wijnkelders te bouwen en druiven in te kopen, maar ze ontdekten al gauw dat de kelders (met een constante temperatuur van 10-12 graden) veel te koud waren om wijn te maken. De druiven vergisten simpelweg niet. Er was dus niets om te verkopen. ‘Gelukkig’ voor de Retzer burgers werd Friedrich verdreven door de Hongaarse koning Matthias Corvinus. Toen hij Retz in 1486 veroverde, breidde hij het wijnprivilege uit. Voortaan moesten de wijnboeren rondom de stad al hun nieuwe wijnen verplicht afstaan aan de Retzer, die deze als enige mochten doorverkopen. Er brak een ware wijnkoorts uit. Elk jaar kwam er zo’n tien miljoen liter wijn de stad in. Hoe meer je in je kelder kon opslaan en door kon verkopen, hoe meer geld je kon binnenharken. En dus begonnen de Retzer – van timmerman tot bakker, van kleermaker tot rechter – steeds dieper te graven, soms wel twee of drie verdiepingen boven elkaar. Zo ontstond Oostenrijks grootste historische wijnkelder: een ondergronds tunnelsysteem van 20 kilometer en veelal drie verdiepingen.  Een deel van de wijnkelders kan in het kader van een rondleiding worden bezichtigd.

Lees meer over de wijnkelders van Retz in Oostenrijk Magazine editie 4/2020, met ook veel andere tips en adressen voor een stedentrip naar dit ommuurde, historische wijnstadje in het Weinviertel.  Het nummer ligt tot 13 november in de winkel en is te koop in onze webshop.

Hauptplatz Retz© FREN Media
© Oostenrijk Magazine
Gids Sandor Cheizoo© Oostenrijk Magazine
© Oostenrijk Magazine
© Oostenrijk Magazine
Oostenrijk Magazine
© Oostenrijk Magazine
Volker Preusser
© Oostenrijk Magazine