Bezienswaardigheid

Marchfelder Schlösserreich

Tekst: Emely Nobis / Beeld: Frits Roest

Vijf barokke paleizen op fietsafstand van elkaar… dat is het Marchfelder Schlösserreich in het Weinviertel in Neder-Oostenrijk. Dat de regio rijk is aan kastelen, heeft alles te maken met het feit dat de Weense adel in de omgeving van de stad wilde jagen én haar in de zomer wilde ontvluchten.
Schloss Hof

Schloss Hof

Van de vijf Marchfelder kastelen is Schloss Hof is het grootst en meest imposant. Het werd tussen 1720 en 1730 gebouwd als jachtslot voor prins Eugen van Savoye, een Franse generaal in dienst van de Habsburgse monarchie. In 1755 werd Schloss Hof gekocht door keizerin Maria Theresia. Zij liet het gebouw met een verdieping verhogen en de kamers op de eerste verdieping opnieuw inrichten. Deze pronkzalen kunnen nu worden bezichtigd. Daarnaast zijn er in het kasteel wisselende exposities, meestal gerelateerd aan het huis Habsburg. Meer dan bezienswaardig is ook de op zeven terrassen aangelegde barokke tuin en de dierentuin met kamelen, witte ezels, Lippizaner-paarden en met uitsterven bedreigde rassen schapen en geiten. Ook worden er tal van activiteiten georganiseerd, zoals een paasmarkt, kerstmarkt, tuindag, ezeldag, kinderdag of volle maan-nacht.

Schloss Niederweiden

Schloss Niederweiden © Donau-Niederösterreich, Steve Haider

Kasteel Niederweiden in Engelhartstätten werd door de toenmalige toparchitect Johann Bernhard Fischer von Erlach ontworpen als jachtslot voor graaf von Starhemberg. Later kocht keizerin Maria Theresia het als geschenk voor haar echtgenoot. Ook in Niederweiden, met barokke lusttuin, zijn er geregeld exposities rond het huis Habsburg. Bijzonder bezienswaardig is de barokke wildkeuken met originele inrichting.

Schloss Eckartsau

Schloss Eckartsau © Österreichische Bundesforste

Het barokke jachtslot Eckartsau, omgeven door een 27 hectare groot Engels landschapspark, kwam in 1760 in het bezig van het Oostenrijkse keizerhuis. Door de ligging nabij de bos- en waterrijke Donau-Auen was het voor hen een ideaal jachtgebied. In het kasteel eindigde de Habsburgse monarchie. Nadat Karl I – de laatste keizer – in november 1918 de troonsafstand had getekend, zocht hij met zijn gezin toevlucht in Eckartsau tot ze in maart 1919 naar Zwitserland vertrokken. Het kasteelpark is het hele jaar door gratis toegankelijk. In het slot zelf kun je van april tot november deelnemen aan een historische rondleiding.

Schloss Marchegg

Schloss Marchegg

Kasteel Marchegg werd in de 13e eeuw als een waterburcht gebouwd door koning Ottokar II Přemysl, als onderdeel van de stadsbevestiging van het door hem gestichte plaatsje Marchegg. Vanaf de 17e eeuw bouwde de familie Pálffy het kasteel om tot jachtslot. Oostenrijks gekroonde hoofden gingen er tijdens de barok in en uit. Tegenwoordig is Marchegg eigendom van de gelijknamige gemeente. Die liet het kasteel in de afgelopen jaren grondig renoveren om het geschikt te maken voor exposities. Tot medio november is dit de expositie Marchfeld Geheimnisse: Mensch, Kultur, Natur te zien. Lees er hier meer over.

Schloss Orth

Schloss Orth

Schloss Orth ten slotte, te midden van de uiterwaarden van de Donau, werd in de 12e eeuw gebouwd als waterburcht en was ooit het jachtslot van de Habsburgse kroonprins Rudolf. In 2005 werd het, na verbouwing en renovatie, heropend als Nationaal Park Centrum SchlossORTH. Nu zijn hier het informatiecentrum en bezoekerscentrum van het Nationaal Park Donauauen gevestigd. Ook is er een klein museum met een expositie over het kasteel en de regio. Te zien zijn onder meer de renaissance wenteltrap, de galerij en de aangrenzende torenkamer.

Meer informatie over openingstijden, rondleidingen, exposities, evenementen en gastronomie in de kastelen: Zie de websites van de kastelen of kijk op: schloesserreich.at
Staller waterval
Hallstatt
Brüggaweg naar de Kesselwaterval
Basiliek St. Michael
Seisenbergklamm © SalzburgerLand Tourismus
Traunsee bij Traunkirchen
Kerk van St Wolfgang achte Hotel Weisses Rössl
Endlinge
Steinach am Brenner
Zell am Ziller
Hintertux Gletcherskigebied
Verdringing van de lariksen
Chrystal Cube
Iron Curtain TrailLuc Oteman
Mountainbiketrail Mutters
Neusiedlersee
© Matthias Ledwinka
Wormser Hütte, Montafon
Erzberg
Samson
© Tourismusverband Werfen
Oostenrijk Magazine
Uitzicht op Nauders
© FREN Media, Emely Nobis