Mondain Baden

Tekst: Emely Nobis, Beeld: Frits Roest

Keizers voelden zich er thuis en componisten vonden er hun inspiratie… Baden bij Wenen is de belangrijkste toeristische stad in Neder-Oostenrijk. Dat heeft alles te maken met water.


Al in de Romeinse tijd was het toenmalige Aquae Pannonicae een populair kuuroord vanwege de geneeskrachtige zwavelhoudende warmwaterbronnen. In de 19e eeuw ontdekte keizer Franz II van Oostenrijk de bossen rondom Baden als jachtgebied. De stad zelf beviel hem zo goed dat hij er dertig zomers doorbracht. In het kielzog van de keizer kwamen andere adellijke families en gegoede burgers vanuit Wenen naar het nabijgelegen plaatsje. Ook musici en andere kunstenaars waren graag geziene gasten, zoals liedcomponist Franz Schubert, walskoning Johann Strauß en dichter Franz Grillparzer. Wolfgang Amadeus Mozart kwam er vooral de laatste drie jaren van zijn leven als begeleider van zijn vrouw Constanze, die last had van een open been. Hij componeerde in Baden het Ave Verum Corpus en speelde dit voor het eerst op het barokorgel van de parochiekerk St. Stephan.
Vandaag de dag biedt Baden een aangename symbiose tussen historische en moderne flair. De stad heeft allure dankzij de vele parken, de imposante neoclassicistische huizen die 19e eeuwse (kuur)toeristen in en rondom het centrum lieten bouwen en de voormalige kuurhuizen die nu in gebruik zijn als museum, toerismebureau of bijvoorbeeld restaurant. Het autovrije centrum nodigt uit tot flaneren. De Hauptplatz met Biedermeier-raadhuis en pestzuil is net als in de keizertijd een zomers trefpunt. Mensen ontmoeten elkaar op de terrasjes van de cafés of bij de kraampjes waar je vers druivensap direct van de wijnboer kunt proeven. Voor veel Weners is Baden een geliefd dagtripje, want het stadje is vanuit die stad prima bereikbaar met de Badner Bahn, maar je kunt je hier ook prima een lang weekend of midweek vermaken.

Exposities

Tot eind september zijn er in Baden zo’n tweeduizend foto’s rondom het thema I love Africa te zien in de parken, pleinen en straten van Baden. Ze zijn afkomstig uit La Gacilly in het Franse Bretagne, waar de expositie vorig jaar al te zien was tijdens het jaarlijkse openlucht-fotofestival La Cacilly (www.festival-lagacilly-baden.photo). De werken van een halve tot zeventig vierkante meter groot tonen een genuanceerd beeld van het continent: van imposante natuurfoto’s en portretten tot een kritische blik op de soms harde leefwereld van mensen en dieren.

T/m 4 november is er in het Kaiserhaus in Baden een expositie te zien over de laatste twee jaren van de Eerste Wereldoorlog, toen keizer Karl 1 hier het oppercommando van de Oostenrijkse strijdkrachten onderbracht. De expositie belicht de laatste regeringsjaren van keizer Franz Joseph, de vergeefse vredesonderhandelingen van keizer Karl I, de laatste grote slachten van de Eerste Wereldoorlog en triomf en nederland tot aan de wapenstilstand in november 1918. Dit alles aan de hand van historische objecten, persoonlijke eigendommen van de laatste keizer en ook film- en bandopnames. www.kaiserhaus.baden.at

In onze reportage in Oostenrijk Magazine 4-2018 schrijven we over wat Baden de moeite van een bezoek waard maakt en geven we tips & adressen op het gebied van cultuur, overnachten, eten & drinken, shoppen en uitgaan.

Kijk wat je allemaal in de omgeving kunt doen op onze wegwijzer.

Hauptplatz Retz© FREN Media
© Oostenrijk Magazine
Gids Sandor Cheizoo© Oostenrijk Magazine
© Oostenrijk Magazine
© Oostenrijk Magazine
Oostenrijk Magazine
© Oostenrijk Magazine
Volker Preusser
© Oostenrijk Magazine