Donau-Auen

Tekst: Emely Nobis, Beeld: Nationalpark Donau-Auen

Nationaal Park Donau-Auen  – tussen  Wenen en de Slowaakse grens  – is een van de laatste intacte rivierbeemd-landschappen van Centraal-Europa. Dieren en planten gedijen er prima. Au betekent letterlijk waterwereld.

Het nationale park Donau-Auen – 38 kilometer lang en 4 kilometer breed – is ontstaan door regulering van de Donau vanaf de 19e eeuw waarbij de zijtakken van de hoofdstroom werden afgesneden. Omdat die zijtakken alleen bij hoogwater worden aangevuld uit de Donau verandert de waterstand voortdurend onder invloed van neerslag of droogte en bedraagt het verschil tussen de hoogste en laagste waterstand soms wel zeven meter. Het landschap  rondom  de zijtakken   is hierdoor een wisselend mozaïek van bos (65 procent), weides (15 procent) en water (20 procent). In en rond de Auen leven tal van reptielen , amfibieën, ­vissen, zoogdieren, broedvogels en insecten. Ook groeien er ruim achthonderd verschillende plantenfamilies.

In 1984 dreigde het Auenlandschap   in tweeën te worden gedeeld  door de  geplande bouw van een waterkrachtcentrale in de Au bij Hainburg. Omdat protesten van milieu- en natuurorganisaties geen effect hadden, werd de Au op 8 december door duizenden mensen bezet om bomenkap te verhinderen.   Na diverse mislukte ontruimingspogingen  – waarbij de politie gewelddadig optrad – en een protestmars van zo’n 40.000 mensen in Wenen laste de Oostenrijkse regering een denkpauze in.

De bezetting van de Au bij Hainburg eindigde pas na de feestdagen 1984-1985, toen een gerechtshof  het verder rooien van de bossen verbood zolang er bezwaarschriften liepen. Uit nieuw onderzoek naar de natuur in het gebied bleek vervolgens dat er meer bijzondere dieren en planten leefden dan bekend was toen toestemming werd gegeven voor de bouw van de waterkrachtcentrale. De overheid besloot dat het gebied een nationaal park moest worden en dat de bouw dus niet kon doorgaan. Op 27 oktober 1996   werd het Nationale Park Donau-Auen officieel geopend.

De Donau-Auen zijn vrij toegankelijk, zolang je de gemarkeerde (fiets)paden niet verlaat. De  langeafstandsroute 07 en de Donauradweg voeren  er doorheen. Rondleidingen te voet, per kano of sloep zijn mogelijk onder begeleiding van een gids. Uitgangspunt hiervoor zijn de bezoekerscentra in kasteel Orth in Orth aan de Donau (Neder-Oostenrijk) en Wien-Lobau  in het Weense  deel van het park. Beide centra zijn tussen maart en november geopend en bieden veel extra informatie.

i donauauen.at

© Matthias Ledwinka
Wormser Hütte, Montafon
© Tourismusverband Werfen
© Oostenrijk Magazine
© Oostenrijk Magazine
© Linder
Oostenrijk Magazine
© Steiermark Tourismus, Hartmann
© FREN Media, Emely Nobis
(c) Donau NÖ, Andreas Hofer
© Project Spielberg
Bärentrail, © Bärenwald, Matthias Schickhofer