In 2018 honderd jaar geleden – op 31 oktober 1918 – overleed Egon Schiele. In Oostenrijk Magazine 2-2018 reizen we in de voetsporen van de beroemde expressionistische kunstenaar naar z’n geboorteplaats Tulln aan de Donau en naar het Leopold Museum in Wenen, waar verzamelaar Elisabeth Leopold ons rondleidt langs de grootste collectie van zijn werk wereldwijd. Een van de locaties die we aandoen is het Egon Schiele Museum in Tulln. Hier is onder meer de gevangeniscel in Neulengbach (Neder-Oostenrijk) nagebootst waar Schiele in 1912 drie weken gevangen zat op beschuldiging een meisje te hebben ontvoerd. Ten tijde van dit ‘schandaal’ woonde de kunstenaar in Neulengbach samen met zijn eerste geliefde en muze Wally Neuzil. Het stel was niet erg geliefd, vanwege hun ‘wilde’ relatie en vanwege de vele naakttekeningen die Schiele maakte van de minderjarige kinderen die bij hen in en uit liepen. Een jong meisje, dat haar strenge ouderlijke huis wilde ontvluchtten, haalde het stel over haar naar Wenen te brengen, met als gevolg dat Schiele door de ouders van het meisje prompt werd beschuldigd van ontvoering. Toen duidelijk werd dat ze uit eigen wil was weggelopen, werd Schiele – na drie weken voorarrest – tot ‘slechts’ drie dagen cel veroordeeld.

Zowel in Schieles tijd als nu roept zijn werk vaak heftige reacties op. Zo liet de stad Wenen voor dit jubileumjaar affiches maken met daarop werk Schiele, om daarmee buitenlandse gasten te werven voor exposities van zijn werk. In Duitsland en Groot-Brittannië leiden de affiches tot veel protest en moesten er balken worden geplakt over de geslachtsdelen. Wie zich een eigen een oordeel wil vormen over Schieles werk, kan nog tot 4 november terecht bij de grote Schiele-expositie in het Weense Leopold Museum (leopoldmuseum.org). Te zien zijn 70 schilderijen en 70 tekeningen/aquarellen die representatief zijn voor de belangrijke thema’s in Schieles leven en werk, zoals zijn verbeelding van de moederfiguur, landschappen en huizen, naakten en analytische (zelf)portretten.

Onze reis in Schiele’s voorsporen vind je in Oostenrijk Magazine editie 2 – 2018. Daarin legt Elisabeth Leopold ook uit waarin Schiele’s vele erotische werk verschilt van pornografie. Het nummer is te koop in onze webshop.