Welschriesling – geen familie van de riesling – wordt ten onrechte gezien als minderwaardig. Een goede wijnmaker kan met deze frisse, ongecompliceerde druif alle kanten uit. In Oostenrijk Magazine editie 1-2017 meer over deze wijn. Hier een selectie van wijn-smaakcombinaties en verkoopadressen.

Welschriesling 2015, Keringer Mönchof, Burgenland
Kelder van de Coningh, € 8,25 | dekeldervandeconingh.nl
Bleekgeel van kleur en geurend naar groene kruiden, gras, tikje citrus. Jong, maar toch vol en prikkelend in de mond, met een licht tropische toets en wat rijpe grapefruit. Lange afdronk, tikje vettig, drogend en dorstlessend. Sappig. Goede zuurstructuur.

Welschriesling 2015, Krug, Thermenregion
Heisterkamp, € 10,95 | heisterkamp.com
Bleekgeel van kleur, in de neus licht tropisch fruit en wat mentholtonen. Krachtig en prikkelend in de mond, met een vettige toets. Rijp fruit, groene appel. Licht bittertje in de afdronk, mooie zuren.

Welschriesling Spiegel 2014, Strobl, Wagram
Heisterkamp € 41,50 | heisterkamp.com
Subtiel tropisch fruit in de neus, met wat rijpe appel, vleugje peer. Licht zoetje op de tong, bittertje in de afdronk. Kruidig en prikkelend, volslank. Veel fruit in de mond. Milde zuren, vettige afdronk. Enorm spannende wijn.

Junger Welschriesling 2013, Sonnenmulde, Burgenland
Tirebouchon, € 12,75 | tirebouchon.nl
Rijp geuren, kruidig en prikkelend, aroma’s van gerijpt fruit: perzik, subtropisch fruit. Vol in de mond, prikkelend. Heerlijk bij pittige schotel met rivierkreeftjes. Fraai om een ‘simpele’ Welschriesling zo mooi te zien ouderen.

Zwischen den Seen No. 7, TBA Welschriesling, 2012, Kracher, Burgenland
Imperial Wijnkoperij, € 51,00 | imperialwijnkoperij.nl
Intense en complexe geuren van boenwas, zwoel tropisch fruit. In de mond zoet, kruidig, met indrukken van appel en abrikoos. Vettig, met niet heel uitgesproken zuren.
De Heideboden van Thomas Lerner proefde ik op een beurs, zonder verdere notities te maken. Hij wordt geïmporteerd door Champagnist.nl.