Rode topper

Warmte is wat Blaufränkisch-druiven nodig hebben. Gelukkig vinden ze die op verschillende plekken in Oostenrijk. Zodat deze druif  de beste rode wijnen van het land levert. In Oostenrijk Magazine editie 1-2017 meer over deze bijzondere wijn. Hier een selectie van wijn-smaakcombinaties en verkoopadressen.

Weingut Trapl, Blaufränkisch Reserve Spitzerberg 2009, Carnuntum
Geïmporteerd door: Winterberg Wijnen, prijs € 34,95
Wat een wijn! Geuren van rood fruit en bosgrond. In de mond fruitig en elegant, soepel en verfijnd. Milde zuren, afgeronde tannines, prachtige lange afdronk. Heerlijk bij een stoofpotje met eend.

Weingut Weninger, Blaufränkisch Kalkofen 2013, Burgenland (Mittelburgenland)
Geïmporteerd door: Imperial Wijnkoperij, prijs € 38,85
Van een perceel met kalk in de bodem. Friszuur in de neus, met veel fruit en complexiteit. Mooi fruitig van smaak, met tonen van leer, stevige zuren, afgeronde tannines, soepel en elegant, kleine beetje laurier in de afdronk. Biologisch, Demeter gecertificeerd.

Weingut Weninger Blaufränkisch Hochäcker 2013, Burgenland (Mittelburgenland)
Geïmporteerd door: Imperial Wijnkoperij, prijs € 18,15
Van een wijngaard met leem en kiezels in de bodem. Eerst een wat strenge wijn met jonge tannines en stroeve afdronk. Met wat zuurstof een mooie rijpe wijn, met wat laurier, mooi geïntegreerde houttonen en ronde tannines. Zou ik nog even laten rijpen in de voorraad. Combineerde heerlijk bij een runderstoofschotel. Biologisch, Demeter gecertificeerd.

Markus Altenburger, Blaufränkisch 2008, Leithaberg DAC
Geïmporteerd door: Good Grapes, prijs € 22,50
Ruikt heerlijk romig en complex, onder andere naar viooltjes en mokka. Gerijpte en elegante wijn, soepel en rond, met duidelijke tannines en houtinvloed.

Uwe Schiefer, Blaufränkisch 2015, Burgenland (omgeving Eisenberg)
Geïmporteerd door: Winterberg Wijnen, prijs € 12,50
Mooie neus van viooltjes, bloemen, bramen en rijpe aardbeien. Vleugje specerijen. Zeer elegant, slank, pepertje in de afdronk. Toppertje, echte klasse, deze wijn bewijst dat Blaufränkisch ook jong gedronken kan worden.

Franz Lentsch, Blaufränkisch Hoförtl 2013, Burgenland (Neusiedlersee-Seewinkel)
Geïmporteerd door: De Kelder van de Coningh, prijs € 9,95
Elegante, volle rode wijn van de Oostenrijkse Blaufränkisch druif – de kleur donker robijnrood met violette reflexen – de neus met rijpe, donkere vruchten, o.a. bramen, donkere kersen – de smaak wederom donkere vruchten druiven, vol en rond met mooi gebonden tannine, elegant glas.

Weingut Strehn, Blaufränkisch Classic 2015, Burgenland (Mittelburgenland)
Geïmporteerd door: De Kelder van de Coningh, prijs € 8,95
De kleur purperrood – de neus bessig, bramen, zwarte kersen, kaneel, en kruidnagel – de smaak zacht en vol, bramen, donkere kersen, veel fruit, mooie ondersteunende zuren, geen vanille – lange afdronk. Past bij pasta, risotto met paddenstoelen, steak.

De Blaufränkisch Eisenberg 2012 van Uwe Schiefer proefde ik op een privé-proeverij. Deze is niet in Nederland te koop. Zeer slanke en levendige wijn, mineraal, met een lading rijpe kersen op het eind.

Blaufränkisch 2014, Groszer Wein, Südburgenland
Geïmporteerd door: Henri Bloem, prijs € 13,95 (literfles)
Jong en friszure wijn, met veel fruitige tonen van bessen en rood fruit. Sappig en vrolijk, uitstekende wijn bij een boerenkoolstamppot. En houdt het met gemak een aantal dagen uit in de fles, als je die liter niet onmiddellijk op krijgt. Hij wordt er zelfs iets beter door!

Blaufränkisch Saybritz en Szapary proefde ik op een besloten proeverij. Beide zijn krachtige, warme wijnen, levendig en complex. Over de verkoop van deze wijnen kan Henri Bloem Apeldoorn informatie geven.