Toine Doreleijers

Fan van Oostenrijk Toine Doreleijers

‘Als ik opnieuw geboren werd, zou dat in een land moeten zijn met bergen en water. Dus toen ik er zes jaar geleden een tijdje tussenuit wilde, waren onder andere Canada, Zweden en Oostenrijk opties. Mijn vrouw en kinderen wilden liever niet weg uit Nederland, dus zij mochten beslissen welk land het zou worden. Ze kozen voor Oostenrijk. Daar waren we al vaker geweest, omdat ik vanaf 1997 betrokken ben bij de Alternatieve Elfstedentocht Weissensee. Bovendien vond mijn vrouw het fijn dat je vanuit daar toch relatief snel in Nederland bent.
We zouden één jaar gaan, maar het werden er vier . Toen we vanwege mijn werk toch terug moesten, wilden mijn vrouw en kinderen niet meer weg . We hebben er een fantastische tijd gehad. De ruimte, het heldere water, de frisse lucht en vooral het ontbreken van stress. Onze kinderen zaten al om half 8 ’s ochtends op school, maar waren ’s middags vrij. Dan gingen we zwemmen, schaatsen of de bergen in. Elke uitwedstrijd van hun voetbalclub was een cadeau. Dan stond je langs een voetbalveld in de bergen, met prachtig uitzicht en altijd wel zo’n kraampje waar ze lokale producten verkopen. We zaten als gezin op een soort eiland, konden veel meer samen doen dan in Nederland ooit mogelijk was geweest. En we komen er nog heel vaak, in elk geval voor de wintersport. De roots van onze kinderen liggen er. Ze zijn nog steeds lid van de lokale skivereniging.
Toen ik in 1997 bij de AEW betrokken raakte, vormde ik aanvankelijk samen met mijn zakenpartner een soort commandoteam. Wij waren allebei ex-commando’s en ze zochten ferme kerels om bij nacht en ontij het ijs op te gaan om bijvoorbeeld start en finish op te bouwen, gewonden van het ijs te halen, de pers te begeleiden. Zelf kon ik toen nog niet schaatsen; pas in 2013 heb ik de 200 kilometer gereden.’

Hollandse enclave

‘In de twee weken dat de AEW plaatsvindt, is Weissensee een Hollandse enclave, met zo’n zesduizend Nederlanders van wie zeker 4500 schaatsers. De lokale bevolking kijkt er echt naar uit. Omdat het goed is voor de economie, maar ook omdat het gewoon erg gezellig is. Weissensee is 100 procent ijsvast. We hebben het evenement pas twee keer deels moeten aflasten, in 2007 en 2014, omdat er te veel sneeuw op het ijs drukte. De kans dat er in Nederland een Elfstedentocht op precies hetzelfde moment plaatsvindt, acht ik vrij klein. En dan nog: dat is één dag, terwijl wij twee weken lang toertochten en wedstrijden organiseren. Mocht die overlap er een keer wel zijn, dan snap ik dat iedereen met een toegangsbewijs voor de Elfstedentocht daar aan mee wil doen. Voor ons even zuur, maar zo’n uniek evenement wil je niet missen. We willen met ons initiatief juist het erfgoed natuurijsschaatsen in stand houden. Dan zou het een beetje vreemd zijn om de originele Elfstedentocht als concurrent te zien.

Restaurant?

‘Gasthof Zimmermann, Techendorf 6 in Weissensee. Hun ‘Cremeschnitte’, een soort grote, verse tompoes, is heerlijk.’

Drank?

‘Holunderblüten­saft. Vlierbessensap die ze in Karinthië zelf vers maken.’

Snack?

‘Voor de Oostenrijkse chocolade mag je me wakker maken. Mijn kinderen zijn dol op Milka. Zelf vind ik de handgemaakte chocolade van konditorei Pichler uit Silian in Oost-Tirol verrukkelijk. Met onder meer heerlijke vruchtenvullingen.’

Toine Doreleijers

Toine Doreleijers is voorzitter van de Alternatieve Elfstedentocht Weissensee (AEW) in het Oostenrijkse Karinthië. Aan dit evenement, dit jaar van 19 t/m 30 januari, deden zo’n 4500 Nederlandse schaatsers mee.