De keizer herdacht

Keizer Franz Joseph (1830-1916), 16 maart – 27 november 2016

In 1916 overleed keizer Franz Joseph I in slot Schönbrunn in Wenen. Zijn honderdste sterfdag is aanleiding voor een expositie over de laatste grote heerser van de Donaumonarchie.

Wij kennen keizer Franz Joseph I (1830-1916) misschien nog meer als de man van ‘Sisi’ dan als één van de grote heersers uit de Europese geschiedenis. Toch was hij vooral dat: een machtig man.
Van zijn 18e tot aan zijn dood als 86-jarige bestuurde hij vanuit hoofdstad Wenen de Donaumonarchie, het Oostenrijks-Hongaarse rijk dat bestond uit hedendaags Oostenrijk, Hongarije, Bosnië en Herzegovina, Kroatië, Tsjechië, Slowakije, Slovenië en delen van Italië, Montenegro, Polen, Roemenië, Servië en Oekraïne. Hij was de laatste grote heerser. Zijn opvolger Karel I leidde de Donaumonarchie nog twee jaar, tot deze na de verloren

Fervent jager

De honderdste sterfdag Franz Joseph is aanleiding voor een grote expositie, verdeeld over vier locaties in en nabij Wenen. In paleis Schönbrunn gaat het vooral over zijn persoonlijke en politieke leven. Wat voor opvoeding kreeg hij? Hoe was zijn huwelijk met nicht Elisabeth. Wie waren zijn voorgangers en opvolgers? En hoe probeerde hij zijn macht te handhaven? In de Wagenburg, onderdeel van Schönbrunn, zijn de koetsen en kledingstukken te zien die gebruikt werden bij drie belangrijke momenten in zijn leven: zijn huwelijk met Elisabeth in Beieren (1854), zijn kroning tot koning van Hongarije (1867) en zijn uitvaart. Het museum Hofmobiliendepot toont het contrast tussen het uiterlijk vertoon dat bij de keizerlijke status hoorde, met groots georganiseerde feesten en reizen, en zijn eerder bescheiden persoonlijke levensstijl. Het vierde
deel van de expositie, in jachtslot Niederweiden ten oosten van Wenen, gaat over dé grote passie van de keizer. Als fervent jager schoot Franz Joseph gedurende zijn leven naar schatting zeker 55.000 dieren.

i franzjoseph2016.at