Keizer Franz Josef 1

Honderd jaar geleden stierf keizer Franz Joseph I van Oostenrijk. De expositie Franz Joseph 2016, te zien op vier locaties in Wenen en omgeving, beoogt de keizer honderd jaar na zijn overlijden uit de schaduw van zijn vrouw Elisabeth (bij ons bekend als Sissi) te laten treden. In jachtslot Niederweiden, op een half uur rijden van Wenen, staat de passie van de keizer voor de jacht centraal. Te zien zijn bijvoorbeeld zijn Lederhose, geweren, een picknickmand en – heel bijzonder – een stomme film waarop de keizer tijdens een bersjacht te zien is. Nog meer filmpjes zijn te zien op de tweede tentoonstellingslocatie, het Hofmobiliendepot in Wenen. Daar is hij ook te horen in een unieke geluidsopname van enkele jaren voor zijn dood: hij klinkt als een vriendelijke oude heer, zonder enige autoriteit in zijn stem. In het Hofmobiliendepot gaat het verder vooral om het contrast tussen zijn bescheiden behoeften in het dagelijks leven (zo liet hij nooit een eigen badkamer bouwen, maar waste hij zich zijn leven lang in een eenvoudige teil) en de grootse ontvangsten en banketten die hij als staatshoofd gaf.

Het grootste en meest persoonlijke onderdeel van de expositie in paleis Schönbrunn, waar het vooral gaat over zijn privéleven, zoals zijn relaties met Elisabeth en zijn ouders, kinderen, maîtresses. In de Wagenburg (de keizerlijke stallen) zijn onder meer de koetsen te zien waarmee hij belangrijke gasten van het station haalde, net als zijn lijkwagen en zijn trouwkoets (daarin zat alleen Elisabeth; hijzelf reed te paard naast de koets).

Franz Joseph 1 werd in 1948, toen hij pas achttien jaar oud was, keizer van het Oostenrijkse rijk. Dat omvatte behalve hedendaags Oostenrijk ging het om Hongarije, Bosnië en Herzegovina, Kroatië, Tsjechië, Slowakije, Slovenië en delen van Italië, Montenegro, Polen, Roemenië, Servië en Oekraïne. Lees meer over hoe deze matig begaafde monacht maar liefst 68 jaar aan de macht kon blijven in editie 3 van Oostenrijk Magazine, nu in de winkel.

De expositie Franz Joseph 1830-1916 – Zum 100. Todestag des Kaisers is te zien t/m 27 november 2016. Een combiticket voor alle locaties kost € 25,-

Schloß Schönbrunn is te bereiken met metrolijn U 4 (halte Schönbrunn). Let op: vanwege werkzaamheden rijdt de metro in juli en augustus niet tussen Hütteldorf en Schönbrunn. Station Schönbrunn is wel te bereiken met de tramlijnen 10 en 58 en buslijn 10A

De Kaiserliche Wagenburg in Schloss Schönbrunn is te bereiken met metrolijn U 4 (halte Hietzing). Let op: Vanwege werkzaamheden stopt de metro t/m september niet in Hietzing. Het station is wel te bereiken met tramlijnen 10, 58, 60.

Het Hofmobiliendepot zit in hartje Wenen (Andreasgasse 7) en is te bereiken met metrolijn U 3 (halte Zieglergasse, uitgang Andreasgasse).

Schloss Niederweiden in Engelhartstetten (Niederweiden 1) is de enige locatie buiten Wenen, maar per openbaar vervoer bereikbaar. Op werkdagen is het mogelijk om vanaf het centraal station in Wenen de trein te nemen naar Marchegg. Daar vertrekt elke ochtend een gratis shuttlebus naar Niederweiden (en het nabijgelegen Schloss Hof), en ’s middags uiteraard weer retour. In het weekend is het kasteel bereikbaar met een Hop on Hop off-bus vanaf het centrum van Wenen. In deze folders lees je meer over de route en rijtijden van de bussen.

Download de folder met vertrektijden van de shuttle van Marchegg naar Niederweiden en de hop-on-hop-off-bus van/naar Wenen.
Download de folder van de hop-on-hop-off-bus.