Tot het einde van de 19e eeuw telde Wenen tal van microbrouwerijen die een grote verscheidenheid aan bieren produceerden. Die verloren traditie herleeft nu dankzij de populariteit van speciaalbieren. In Oostenrijk Magazine 2-2017 meer over de bierbrouwtraditie in Wenen en een overzicht van brouwerijcafés in de stad die hun eigen speciaalbieren brouwen. Hier nog wat extra adressen en een klein Oostenrijks bier-ABC, om je wegwijs te helpen in de keuzes op de bierkaart.

The Highlander
Sinds 2000 brouwt Ulrich Schneider in zijn café Lager, Märzen en Stout. Koperen brouwketels bij de bar geven het lokaal een bijzondere flair. In de grote biertuin zit je onder de platanen. Op de menukaart (biologische ingrediënten) onder meer diverse Knödel-gerechten.
9., Sobieskiplatz 4
the-highlander.at

Stadtbrauerei Schwarzenberg 
Uit de huisbrouwerij van dit hippe lounge-brouwcafé in hartje Wenen komt Helles, Dunkles, G’mischtes, Weizen en Honey Ale. Op de menukaart naast klassiek Oostenrijks ook vis, vegetarisch en hamburgers.
1., Schellinggasse 14
breweryvienna.com

Medl Bräu
Dit restaurant in Penzing (14e Bezirk, met aparte rookruimte en biertuin) brouwt eigen Märzen, Helles en Dunkles en – seizoensafhankelijk – Bockbier of Weizen. De keuken is traditioneel Oostenrijks, met ook een grote keuze aan belegde boterhammen.
14., Linzer Straße 275
medl-braeu.at

Roter Hiasl
Lokaal uit 1862 in Donaustadt (21ste wijk), ver buiten het centrum maar een mooie pleisterplaats tijdens een wandeling in het groen. Roland Reisinger bouwde hier in 2012 achter de keuken een kleine brouw-installatie en maakt onder meer Helles, Zwickl, Alt en Gmischter.
22., Biberhaufenweg 228
roterhiasl.at

Klein Oostenrijks Bier-ABC

 • Austriacus ‘Bier is een uit graan, hop en water door maischen en koken, met gist gefermenteerde alcohol en koolzuurhoudende drank.’ Zo luidt de officiële definitie van bier in de Oostenrijkse warenwet. Anders dan bij het Duitse Reinheitsgebot mogen brouwers in Oostenrijk ook andere granen dan gerst (zoals rogge, dinkel of haver) gebruiken. En bij het brouwen van zogeheten ‘Kreativbiere’ is volgens een recente paragraaf ook het gebruik van natuurlijke ingrediënten als vruchten en kruiden toegestaan. 
 • Krügel, Seidel, Pfiff Wie een bier bestelt in Oostenrijk, vraagt meestal om een Krügel (0,5 liter) of een Seidel (0,3 liter). Vroeger was ook een Pfiff (0,2 liter) gebruikelijk, bijvoorbeeld als laatste afzakkertje op de avond. Nog steeds zijn er café’s waar je een Pfiff kunt bestellen, maar erg gebruikelijk is het niet meer. 
 • Wiener Lager Barnsteenkleurig gefilterd bier met een stevig moutaroma. Het bevat weinig koolzuur en geeft een zacht en romig mondgevoel. 
 • Zwickl (ook wel kelderbier genoemd) is een ongefilterd en dus troebel bier, fris en kruidig van smaak en met weinig koolzuur. Soms staat er ook een Rotes Zwickl op de kaart: donkerder van kleur omdat de graankorrels langer zijn geroosterd en het mout dus donkerder is geworden. 
 • Pils Goudgeel, vol en aromatisch bier, hoppig van smaak en met een vrij bittere afdronk. 
 • Märzen Goudgeel bier, vol en hoppig van smaak, mild bitter. 
 • Helles Goudgeel bier met weinig hopsmaak.
 • Dunkles Donker, vol bier met aroma’s van karamel en chocolade, zacht van smaak.
 • Gemischtes Mengsel van Helles en Dunkles bier.
 • Weizen Fruitig, sterk aromatisch en niet bitter bier.
 • Radler Half Helles, half limonade (Sprite). Echt Oostenrijks is Radler Almdudler

Oostenrijk Magazine editie 2/2017 is te koop in onze webshop.

Kijk wat je allemaal in de omgeving kunt doen op onze wegzijzer.