Maria Theresia van Oostenrijk gold als een van de meest invloedrijke en verlichte monarchen van haar tijd. Haar driehonderdste geboortedag is aanleiding voor een expositie over deze machtige keizerin.

Maria Theresia

Maria Theresia (1717-1780) was van 1740 tot 1780 aartshertogin van Oostenrijk en koningin van Hongarije en Bohemen. Door haar huwelijk met keizer Frans I Stefanus was ze tussen 1745 en 1765 bovendien keizerin van het Heilige Roomse Rijk. Intussen kreeg ze ook nog eens zestien kinderen, waarvan er tien volwassen werden.

Oorlog en hervormingen

De driehonderdste geboortedag van deze machtige vorstin is aanleiding voor een omvangrijke expositie, verdeeld over vier locaties in en nabij Wenen. In Schloss Hof (Neder-Oostenrijk) staan de politieke en militaire aspecten van haar regeerperiode, met tal van oorlogen, centraal. Ook wordt ingegaan op de Pragmatieke Sanctie uit 1713, waarin Karel VI de ondeelbaarheid van het Habsburgse rijk had vastgelegd en bovendien had geregeld dat zijn dochter de Oostenrijkse troon kon bestijgen. Toen dat in 1740 daadwerkelijk gebeurde, waren Beieren en Pruisen het er toch niet mee eens en raakte Maria Theresia
meteen verwikkeld in haar eerste oorlog: de Oostenrijkse Successieoorlog, die eindigde in het verlies van Silezië. Maria Theresia voerde niet alleen oorlog. Ze moderniseerde de Oostenrijkse staat en voerde bijvoorbeeld de algemene schoolplicht en één strafrecht voor heel Oostenrijk in. Die kant wordt belicht in een expositie in kasteel Niederweiden (Neder-Oostenrijk). In het Weense Hofmobiliendepot, waar meubels van de Habsburgers worden bewaard, gaat het onder meer over hoe Maria Theresia haar vele dochters politiek-strategisch aan de man probeerde te brengen én over haar grote interesse in kunst en cultuur. Zo liet ze kasteel Schönbrunn ingrijpend verbouwen tot de schitterende rococo-zomerresidentie die het nu is. In de Wagenburg van paleis Schönbrunn tenslotte laten schilderijen, rijtuigen en (feest)kleding zien dat Maria Theresia niet alleen regeerde en oorlog voerde, maar het leven ook vierde met dans, feesten en lange reizen te paard of met de koets. 300 Jahre Maria Theresia: Strategin – Mutter – Reformerin, te zien van 15 maart tot 29 november.

Schloss Hof

Schloss Niederweiden

Hofmobiliendepot, Wenen

Wagenburg Schönbrunn, Wenen

Stift Klosterneuburg
Over de relatie van Maria Theresia met de kerk.

Daarnaast zijn er natuurlijk tal van thematentoonstelling in diverse musea. Kijk voor een overzicht op wien.info