Wenen. Prater. Jubileum. 250 jaar. Oostenrijk. Oostenrijk Magazine

De Weense Prater is jarig: 250 jaar geleden, in 1766, stelde keizer Keizer Jozef II de Wiener Prater open voor het publiek. Het zes vierkante kilometer grote park, ten oosten van het stadscentrum, was oorspronkelijk een keizerlijk jachtgebied. De belangrijkste weg door het park is de 4,5 kilometer lange, door kastanjebomen omzoomde Hauptallee. In het park ligt ook het attractiepark Prater, vooral bekend door het reuzenrad. Deze Wurstelprater beslaat dus slechts een klein deel van de totale oppervlakte van het Prater. T/m 21 augustus wijdt het Wien Museum (Karlsplatz 8) een expositie aan de geschiedenis van het park. Bijvoorbeeld over de events die er werden georganiseerd, zoals vuurwerkshows, ballonvluchten en bloemencorso’s. Vanaf de 18e eeuw werden er ook tal van eetgelegenheden gevestigd, van limonadekraampjes tot café-s en restaurants. In 1801 openden een Panorama en een circus. De bloeitijd van de Prater kwam vanaf de Wereldtentoonstelling in 1873.  Het in 1897 opgerichte reuzenrad werd hét herkenningsteken van Wenen. Het speelde een belangrijke rol in de film ‘The Third Man’ uit 1949.

Prater nu

Tegenwoordig heeft het amusementspark in het jubilerende Praterpark meer dan 250 attracties – van de traditionele draaimolen en het spookhuis tot heel moderne highlights, zoals de Ejection Seat. Ook zijn er sportfaciliteiten als een zwembad en een golfbaan. Een wandeling door het park met uitgestrekte weiden en speelplaatsen is zeker de moeite waard. Het amusementspark kun je gratis binnen; voor de attracties betaal je wel. Een eetgelegenheid die je niet wilt missen is het Schweizerhaus in het amusementspark. In dit grote restaurant met buiten een enorme Biergarten is de sfeer ongedwongen en kijk je je ogen uit vanwege de massa’s Schweinsstelze (een grote varkenspoot) met enorme glazen bier die hier in rap tempo worden opgediend en gegeten.

Openingstijden Prater amusementspark: 10.00-24.00 (mei t/m september). In de wintermaanden zijn veel attracties gesloten.